fbpx

Invata copilul sa comunice

Abilitatea de a comunica este esentiala pentru existenta noastra ca fiinte inteligente. Noi, cei care comunicam fara probleme, nu ne putem da seama ce inseamna sa nu poti schimba doua cuvinte cu un prieten. Pentru ca bebelusul sa devina un copil comunicativ, inca de la nastere trebuie sa i se vorbeasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Bebelusul incearca sa comunice cu tine cu mult timp inainte de a putea sa articuleze cuvinte. Pe la varsta de sase luni, el invata sa priveasca alternativ de la un obiect la altul, sau de la o persoana la un obiect. Se uita la o jucarie, apoi la tine si iar la jucarie, incercand sa-ti spuna ca vrea acel obiect. In aceasta perioada, trebuie sa urmaresti cu atentie privirea bebelusului pentru a-ti da seama ce anume isi doreste. Daca vrea mingiuta rosie de pe masa, vorbeste-i despre ea, in timp ce i-o pui in manuta. Incearca sa i-o descrii, repetand des cuvantul „mingiuta”. Scopul este ca bebelusul sa asocieze obiectul cu denumirea lui.

Un copil intelege limbajul cu mult inainte de a putea sa-l reproduca. Inca de sase luni, el intelege numele membrilor familiei si asociaza numele cu persoana. Daca il intrebi unde este tati, se va intoarce catre el. Tot la aceasta varsta, bebelusul incepe sa recunoasca unele sunete. La sase luni, el poate distinge o varietate de sunete, numite foneme, din toate limbile, dar pana la 12 luni pierde abilitatea de a recunoaste foneme care nu apartin limbii vorbite de parinti.
Intre patru si opt luni, incepe „gangureala”, adica incercarile de a reproduce sunetele auzite cel mai des.

Citeste si:  Cum trebuie ingrijit parul deteriorat

Odata ce descopera gangureala, bebelusul incepe sa se joace cu sunetele, doar din placerea de a le auzi. Cand te vede, incearca sa „converseze” cu tine, facand schimb de replici. Gangureala incepe la majoritatea copiilor in jurul varstei de cinci luni, cu sunete precum m-m-m sau b-b-b. Pana la opt luni, va putea sa pronunte in jur de zece foneme diferite si combinatii simple de consoane si vocale, precum ba sau ma. Cand bebelusul gangureste, el „munceste” din greu incercand sa inteleaga sistemul de sunete al limbii si felul in care aceste sunete se pot combina, de aceea, gangureala trebuie incurajata.

Intre noua si 12 luni, bebelusul descopera diferitele tonalitati ale vocii si incepe sa se joace cu ele, alternand sunetele joase cu cele inalte. Cand se intampla asta, arata-i ca iti face placere sa-l asculti si incurajeaza-l sa incerce din nou.

Cam la doua luni dupa primele gangureli, bebelusul incepe sa experimenteze cu sunete mai complexe, folosind doua silabe identice, precum ma-ma, ba-ba, pa-pa. Vei incepe sa recunosti incercari de a pronunta cuvinte, desi ele nu sunt folosite in mod corect si nu au legatura cu situatiile reale. Pe la noua luni, bebelusul recunoaste cuvinte mai complexe. Daca il intrebi unde este patutul, va putea sa arate catre el. Tot acum invata sa atraga atentia parintilor prin sunete.

In apropierea primei aniversari, va veni si momentul pe care l-ai asteptat atat: primul cuvant. S-ar putea sa nu fie unul atat de clar cum ti-ai dori, s-ar putea sa nu semene foarte tare cu un cuvant adevarat, dar daca il foloseste de mai multe ori pentru a descrie acelasi obiect, este un cuvant. Cercetatorii descriu primul cuvant ca fiind un sunet pe care copilul il foloseste corect si in mod constant pentru a se referi la un obiect sau la o persoana. Primele cuvinte sunt pentru el etichete ale lucrurilor din jur.

Citeste si:  Ce aude bebe din burtica

La cateva luni dupa prima aniversare, in vocabularul bebelusului vor intra inca doua sau trei cuvinte simple de doua silabe, cum ar fi be-be, ta-ta, ma-ma. Trebuie sa raspunzi incercarilor lui, pronuntand cuvantul corect, ca parte a unei „conversatii”.

Bebelusul tau invata sa vorbeasca prin imitatie. Vorbeste cu el atunci cand este odihnit si poate fi atent la ce spui, apoi incurajeaza-l sa raspunda. Discutiile interactive sunt o parte importanta a procesului de invatare a limbajului. Ascultatul pasiv la radio sau TV nu este nici pe departe la fel de eficient.

Desi poate pronunta doar cateva cuvinte simple, bebelusul poate intelege mai mult decat iti imaginezi. Profita de orice ocazie pentru a-i vorbi despre obiectele la care se uita sau care ii atrag atentia. Nu te ingrijora daca micutul tau vorbeste mai greu decat alti copii de varsta lui. Fiecare invata cu prorpiul sau ritm, iar acesta poate varia foarte mult de la copil al copil.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.