fbpx

Invata sa previi cancerul de san, dusmanul nr.1 al femeii

Autoexaminarea regulata a sanilor este cea mai simpla metoda de depistare din timp a cancerului la san. Dureaza doar cateva minute si nu ai nevoie de cunostinte de specialitate. Pentru acest lucru, trebuie sa inveti sa iti cunosti trupul. Desi in ultima vreme s-a facut foarte multa propaganda, in Romania se mai moare inca din cauza acestui tip de cancer. Trist, dar adevarat! Totusi s-a demonstrat clar, ca diagnosticat in faza incipienta si tratat corespunzator, se poate ajunge la vindecare. Insa cele mai multe femei, din cauza comoditatii, a ignorantei sau a nestiintei, nu merg la medic nici macar in momentul in care constata ca ceva nu este in regula cu starea lor de sanatate.

Unele manifestari patologice apar relativ tarziu. Este foarte important ca orice femeie in varsta de peste 20 de ani sa isi faca lunar un autocontrol. De multe ori, semnele constau in aspectul diferit al structurii sau a formei sanilor, dar si modificari ale pielii. Daca reusesti sa iti cunosti trupul, vei fi cu un pas inaintea oricarei probleme serioase.

Trebuie sa stii ca sanul este format dintr-un tesut conjunctiv si un tesut adipos, iar in interior se afla un sistem ramificat de canale, numit canale galactofore. Insa fiecare femeie are o constitutie diferita. Daca tesutul conjunctiv este predominant atunci structura sanilor este mai ferma, iar daca tesutul adipos este dominant, consistenta este moale. Indicat ar fi sa urmaresti orice modificare neobisnuita a sanilor. Aparitia unui nodul, cresterea dimensiunii unui nodul deja existent, durere la palpare, schimbari de dimensiune sau de forma, aparitia unor leziuni pe piele sau a unor secretii anormale ale mamelonului sunt semnale de alarma.

Citeste si:  Familia de provenienta - fundament educational si emotional al viitorului adult

Mergi la o consultatie de specialitate si incearca sa nu iti pui singura diagnosticul. De asemenea, este posibil sa nu fie nimic grav. Asteapta rezultatul analizelor inainte de a te impacienta. Doar medicul ginecolog sau endocrinolog pot sa iti ofere o concluzie pertinenta. Nu uita ca 80% dintre noduli nu sunt cancerosi, iar daca sunt cancerosi, 90% dintre ei sunt vindecabili, daca sunt descoperiti la inceput.

Incearca sa iti examinezi sanii la o saptamana sau doua de la terminarea menstruatiei, atunci cand nu sunt tensionati sau durerosi. Daca esti in perioada menopauzei, alege o zi din luna si repeta acest proces in aceeasi zi, luna viitoare.

1.Priveste-ti sanii in oglinda cu mainile pozitionate pe solduri. Fii atenta la orice schimbare a formei sau a dimensiunilor acestora. Observa daca un san este mult mai lasat decat celalalt sau daca are vizibil marimea schimbata. De asemenea, vezi daca a aparut vreo gropita, zona iritata cu pori deschisi sau vreo rana care sa semene mai degraba cu o arsura. Este normal ca sanii tai sa nu fie identici, insa trebuie sa observi daca s-a produs vreo schimbare in timp.

Citeste si:  Portia zilnica de sanatate a copiilor

2.Palpeaza cu varful degetelor toata suprafata sanilor, cu miscari circulare, radiale si de sus in jos. Nu apasa foarte tare pentru ca striatiile pielii sa nu te induca in eroare, dar ai grija ca atingerea sa fie destul de ferma incat sa-ti permita sa simti zona profund. Daca ti se pare ca ceva nu este in regula, palpeaza pentru comparatie si celalalt san. In cazul in care senzatia este aceeasi, inseamna ca nu ai motive de ingrijorare, iar ceea ce simti este ceva normal.

3.Ridica bratele deasupra capului si urmareste intr-o oglinda daca sanii isi pastreaza forma. Observa daca apare vreo gropita pe care nu ai sesizat-o pana acum.

4.Stai intinsa si plaseaza o perna sub umarul stang, iar mana stanga sub ceafa. In aceasta pozitie maseaza sanul stang cu mana dreapta, astfel incat sa atingi si zona laterala a sanului, aproape de axila. Fii atenta la orice posibila inflamare.

Citeste si:  Cu copilul la psihoterapeut: cine este pacientul?

5.Observa aspectul sfarcului. Vezi daca a aparut vreo iritatie sau inflamatie, daca este retractat, daca apare o schimbare a texturii sau a culorii mamelonului ori a aureolei mamare. Sau, in cazuri mai avansate, daca exista scurgeri sau sangerari.

6.Examinarea sub dus face orice anomalie mai usor de sesizat datorita faptului ca apa si sapunul permit pielii sa alunece mai usor. Atinge cu degetele toata suprafata sanilor, cu miscari circulare si liniare. Incepe cu atingeri superficiale si apoi mareste putin presiunea.

In ultima vreme, au fost descoperite tot mai multe forme ale cancerului la san. Pentru ca acesta reprezinta 32% din totalul cancerelor la femei, cea mai sigura cale de a tine lucrurile sub control este supravegherea permanenta. Cu cat sunt depistate mai curand primele semne ale bolii, cu atat mai rapida si mai sigura va fi vindecarea. Autoexamineaza-te regulat si nu sari peste controlul medical anual. Nu uita: o mamografie si un test Papanicolau iti pot salva viata!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.