Invata sa-ti autoexaminezi sanii

70 la suta dintre cazurile de cancer de san au fost descoperite dupa autopalpare. Fiecare dintre noi ar trebui sa faca asta lunar. Perioada cea mai buna pentru autoexaminare este în primele doua-trei zile dupa menstruatie.

Autoexaminarea sanilor este un gest minimal pe care-l putem face pentru sanatatea noastra. Ea poate detecta schimbari, eventuale chisturi, formatiuni, modificari sau scurgeri din mamelon. In acest caz, vizita la medic pentru o examinare completa si un diagostic este obligatorie.

Citeste si:  Fereste-te de raceala cu ajutorul sucurilor naturale de fructe!

Cum se efectueaza?

Autoxaminarea are doua etape:

1. Inspectia vizuala.
Plaseaza-te cu bustul gol in fata oglinzii. Vezi daca observe o asimetrie a mameloanelor. Apoi, apleaca-te usor in fata si ridica si coboara bratele intinse in fata. Verifica daca exista deformari ale conturului sanilor sau vreo iregularitate.

2. Palparea propriu-zisa
Pentru palpare, intinde-te cu o perna sub umeri in asa fel incat partea superioara a corpului sa fie usor ridicata. Puneti mana dreapta pe sanul stang si efectueaza mici miscari circulare, pe intreaga suprafata a sanului, impingandu-l usor spre margini. Acelasi lucru trebuie sa-l faci cu mana stanga pentru sanul drept.
Nu uita sa palpezi nici axilele cu vargul degetelor.

Citeste si:  Concluziile mesei rotunde "Cresterea calitatii profesiei de asistent medical"

Daca simtiti o formatiune sau orice altceva, prima regula este sa nu va panicati. Poate fi un chist benign sau un adenofibrom mamar (in general la cel cu varsta mai mica de 30 de ani) sau semn de mastoza (la cele peste 40 de ani). Apoi, faceti o programare la medic.

Poti cere sfaturi si ginecologului despre autoexaminare.

Citeste si:  Beneficii ceai natural

Nu uitati insa ca autoexaminarea, desi importanta, nu poate inlocui ecografia sau mamografia. Pentru leziuni cu diametrul mai mic de 1 cm acestea raman principalele metode de detectie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.