fbpx

Iti vorbeste, dar cum?

Puiul tau creste pe zi ce trece. Iti multumeste pentru primul pas pe care l-ati facut impreuna mai intai printr-o privire, mai apoi printr-o strangere de mana si, intr-una din zile, spunindu-ti minunatul cuvant „mama”. Poate ca nu e primul cuvant pe care l-a rostit, poate ca i-a fost mai usor sa spuna „papa” sau „tata” sau „apa”, dar cu siguranta isi da seama ca atunci cand zice „mama” vine langa el acea fiinta care cu o simpla privire ii citeste dorinta.

Nu iti vine inca sa crezi ca vezi un mititel spunindu-ti „mama”, dar te incanta ideea. Glasul lui prinde culoare cu fiecare zi si te trezesti ca o discutie cu el este tot ce ai nevoie dupa o zi obositoare. Cum poti face ca acest lucru sa nu se schimbe pe masura ce el creste? Esti totusi ingrijorata ca treptat se va indeparta de tine si daca acum iti povesteste tot ce se intampla la scoala, mai tarziu, chiar la gimnaziu sau la liceu veti ajunge la banala conversatie: „Ce faci? / Bine./ Cum a fost la scoala, ce ai facut?/ Nimic deosebit.”

Citeste si:  Medicover va construi la Bucuresti un spital propriu, investind 50 milioane euro

O relatie apropiata porneste in primul rand de la modul de adresare. In general, cel mai potrivit ar fi sa te tutuiasca, respectul pe care ti-l poarta putindu-se observa din tonul lui. Impunerea unei adresari exagerat de protocolare, folosind termenul dumneavoastra si formele de plural de politete ale verbelor in conversatia curenta cu copiii, poate aduce o instrainare inca dinainte de apropiere.

Cu siguranta cele mai populare apelative sunt „mama” si „tata”. Poate ca uneori cand vei auzi un glas duios spunindu-ti „Mami, vreau…” nu il vei putea refuza, indiferent de ceea ce iti cere. Insa, oricat ai dori sa ii oferi totul, stabileste-ti si niste limite, facindu-l sa dovedeasca faptul ca merita sa ii oferi ceea ce iti cere.

Recent, s-a dovedit faptul ca unii copii se simt atat de apropiati de parintii lor incat li se adreseaza pe numele mic. Gandeste-te si la acesta varianta si, daca simti ca spunindu-ti astfel te va trata si mai mult ca pe o prietena, poti incerca. Dar nu uita ca pe langa apelativul pe care il foloseste, foarte important este tonul si atitudinea pe care o are copilul fata de tine. Acestea tradeaza respectul pe care ti-l poarta; respect care pe de o parte se impune, dar pe de alta parte se castiga.

Citeste si:  Magnetii calmeaza durerile si pot reduce dimensiunile unei inflamatii cu peste 50%

Daca in ultima vreme a intrecut limita pe care ai stabilit-o in legatura cu ora la care trebuie sa intre in casa sau cu banii pe care ti-i cere nu ii reprosa asta prin tipete. Iti va urma exemplu, va tipa spunindu-ti sa il lasi in pace, se va indrepta spre usa camerei sale si va tranti usa. Tot ce vei obtine ar fi inca o cearta inutila si o stare conflictuala. Cand intarzie intreaba-l pe un ton moderat daca asta este ora la care trebuia sa ajunga acasa. Vazindu-te calma va indrazni sa iti spuna pe unde a intarziat, iar acesta este un bun inceput pentru discutia de a doua zi legata de aceasta tema.

Citeste si:  Gradinita, prima etapa a vietii

Nu ii ingradi libertatea. Cu siguranta preferi sa iti spuna locul real unde merge si cat doreste sa stea decat sa iti spuna minciunele, doar ca sa fii linistita. Obisnuieste-l sa fie sincer cu tine si sa fie sigur ca daca iti va spune ca vrea sa mearga la o petrecere nu va intampina o sceneta cu tipete si pedepse. Vorbindu-i la fel cum iti doresti sa iti vorbeasca la randu-i vei obtine o discutie placuta, indiferent daca va obtine aprobarea ta sau nu. Un ton amabil nu inseamna intotdeauna acordul, dar inseamna castigarea respectului reciproc.

Aminteste-ti ca, in general, copilul se comporta dupa cum vede in familie. Evitind exprimarea violenta si cuvintele jignitoare de fata cu el, iti va urma exemplul, atat in relatiile cu voi, parintii lui, cat si cu celelalte persoane cu care intra in contact.

Oricum ar fi simbolizata relatia ta cu proprii copii sau parinti de modul de adresare folosit, nu uita „Cuvintele sunt vocea inimii”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.