La ce varsta se va instala menopauza? Putem afla cu un test de sange!

Un simplu test de sange ar putea indica cu precizie varsta la care o femeie va intra la menopauza, potrivit unui program de cercetare aflat in faza finala. Daca testul va primi confirmarea din partea comunitatii stiintifice, acesta va putea fi folosit curand de femeile care planuiesc sa-si intemeieze o familie.

Testul realizat de o echipa de cercetatori iranieni se bazeaza pe asa-numitul hormon anti-Mullerian (AMH), care controleaza dezvoltarea celulele ovulare situate in ovare.

Echipa condusa de prof. Fahimeh Ramezani Tehrani de la Universitatea Shahid Beheshti din Teheran a prelevat probe de sange, la intervale de trei ani, de la circa 266 de femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani. Specialistii au dezvoltat apoi un model statistic care urmarea modificarile survenite in nivelul de AMH din sange.

Citeste si:  Pe 21 ianuarie incepe targul "Festin Romanesc - Unirea-n bucate".

Dintre participante, 63 au ajuns la menopauza pe durata studiului, ceea ce a demonstrat ca predictiile sunt foarte precise. „Diferenta medie dintre varsta prezisa pentru instalarea menopauzei, urmand modelul statistic, si varsta la care menopauza s-a instalat efectiv la participantele in cauza, a fost de doar patru luni”, a explicat cordonatoarea cercetarii.

Potrivit modelului statistic, daca la varsta de 20 de ani, o femeie are o valoare a AMH mai mica sau egala cu 4.1 ng/ml, acesta prezinta un risc sporit de menopauza precoce – adica instalarea menopauzei inaintea varstei de 45 de ani.

Citeste si:  Tratamente naturiste pentru negi

In schimb, daca valorile AMH sunt de cel putin 4.5 ng/ml la varsta de 20 de ani, apoi de 3.8 ng /ml la 25 de ani si de, respectiv 2.9 ng/ml la varsta de 30 ani, aceasta inseamna ca menopauza se va instala dupa 50 de ani.

„Rezultatele pe care le-am obtinut ne arata ca valoarea AMH este capabila sa ne indice starea reproductiva a unei femei intr-o maniera mai realista decat varsta cronologica in sine”, afirma Ramezani Tehrani. Rezultatele sunt prezentate in cadrul conferintei Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie, ce se desfasoara la Roma (Italia), intre 27 si 30 iunie 2010.

Citeste si:  "Mananc, vorbesc si zambesc cu incredere!", prima campanie educationala pentru purtatorii de proteze dentare

Sursa: AFP


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.