fbpx

Lasati serviciul la… serviciu! Munca de acasa, dusmanul relatiilor personale!

Potrivit unui nou studiu intitulat Munca la domiciliu: noi tehnologii media, cultura locului de munca si schimbarile aparute la nivel personal, efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea din Sidney, bariera ce separa mediul de munca de cel casnic incepe sa dispara in societatea moderna.

Posta electronica corelata mediului lucrativ ne invadeaza caminul si spatiile de relaxare cauzandu-ne stres, anxietate, incapacitatea de a ne desprinde de sarcinile profesionale, toate ducand in mod inevitabil la „vatamarea” relatiilor personale si implicit a celor familiale.

Citeste si:  De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog?

La studiu au participat 26 de indivizi cu profesii corelate serviciilor de informare in cadrul unor organizatii mari cu profiluri diferite, ce au fost monitorizati timp de trei ani. Proiectul de cercetare a coincis cu dezvoltarea culturii online si indeosebi a retelelor sociale, cum ar fi Facebook sau Twitter.

Dr. Melissa Gregg , coordonatorul studiului afirma ca „nu sunt putini aceia care considera ca accesarea acestor site-uri se face pentru relaxare, in timpul alocat activitatilor de acest gen. Dar pentru foarte multi oameni a caror profesie implica munca de birou, ele au devenit parte din activitatea lor profesionala”.

Chestionarele pe care le-au completat participantii la studiu au relevat faptul ca cei mai multi considerau ca a-ti verifica posta electronica si a raspunde solicitarilor profesionale primite pe aceasta cale de acasa nu constituie munca. Respondentii au specificat ca activitatea mai sus mentionata poate fi facuta noaptea, inainte de somn sau foarte devreme dimineata, inainte de trezirea copiilor, pentru a se putea concentra pe „adevarata” munca in orele de program de lucru.

Citeste si:  Viata sanatoasa inseamna alimentatie sanatoasa

Informatiile obtinute in urma studiului indica faptul ca acei copii ale caror activitati recreative sunt corelate computerului sau altor tehnologii similare sunt serios afectati de volumul mare de munca al parintilor, care sunt fie extrem de preocupati de munca, fie prea epuizati din cauza acesteia pentru a putea interactiona cu ei, intr-un mod satisfacator.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.