Laudele exagerate scad performantele copiilor

Please select a featured image for your post

Prea multe laude pot duce la anxietate de performanta si scadea nivelul de motivatie al copiilor, avertizeaza expertii.

Dezbatand un studiu recent publicat in SUA, pedagogul si autorul Dr. Patricia Edgar este de parere ca acei copii inteligenti carora li se spune des cat de minunati sunt, risca sa vada in ceilalti copii adevarati rivali, deseori mint in legatura cu notele obtinute la scoala si, de fapt, dau un randament mai scazut cu cat sunt laudati mai mult.

Citeste si:  Atacul de panica: cand corpul comunica suferinta psihicului

„In schimb, atunci cand sunt laudati pentru implicarea in proces – mai degraba pentru felul in care rezolva o problema de matematica decat pentru corectitudinea rezultatului – si pentru ca isi dau silinta, pentru ca depun eforturi pentru rezolvarea sarcinii, atunci performantele cresc”, explica Dr. Patricia Edgar.

Copiii isi dau seama cand sunt mintiti, stiu cand laudele sunt nefondate si este destul de infricosator pentru ei sa fie cei mai buni in permanenta. Atunci cand accentul se pune pe „a castiga”, in caz de esec copilul va renunta, relateaza Edgar pentru The Daily Telegraph. „Parintii ar trebui sa-si laude copilul pentru ca isi da toata silinta. Studiul are clar ca acei copii care sunt recompensati pentru ca dau tot ce au mai bun, vor continua sa incerce sa devina mai buni”.

Citeste si:  Colesterolul si bolile de inima

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.