Leacuri pentru un somn cu vise si fara sforaituri

Daca exista o afectiune care sa nu-l afecteze direct absolut deloc pe suferind, apoi aceea e sforaitul. Ii afecteaza insa pe cei din jur, chit ca nu-s prea multi. Sforaim cand dormim cu fata-n sus si suntem cazuti intr-un somn adanc, sforaim cand visam. Un somn fara vise ar fi tern, si apoi nu de noi depinde chestiunea asta. Se gasesc insa alte metode sa sugrumam dizgratiosul sunet, fie ca le folosim pentru noi, fetele, fie, cel mai probabil, pentru acela cu care-mpartim patul.

Alcoolul si tutunul reprezinta o combinatie ideala pentru sforaituri. Chiar si fiecare viciu in parte duce la acest efect. Probabil ca e greu de renuntat la ele, dar macar sa stim de la bun inceput: un individ care bea (cat de cat) sau fumeaza o sa sforaie noaptea constant. Poate n-o va face pana pe la varsta de 30, dar, dupa aceea – cu siguranta. Asta ca sa avem idee cu cine pornim la drum!

Citeste si:  Locul de munca si angajatul, din perspectiva psihologica

Cum sa facem sa nu dormim cu fata in sus? O perna mai mica pusa peste una mare ar putea sa rezolve, pe alocuri, problema. Omul care isi pune capul pe respectivele perne ajunge mai usor sa se intoarca pe-o parte. Dar el poate sa isi puna si in cap, inainte sa adoarma, gandul de a dormi pe-o rana. Nu trebuie decat sa si-o repete siesi, in minte, si informatia va fi preluata de creier si dusa la indeplinire! Umiditatea din camera contribuie la diminuarea sforaitului.

Si cina luata la ore tarzii ne afecteaza in aceasta privinta. Sa o luam cu doua ore inante sa mergem la culcare si sa evitam mancarurile grele. Daca bem alcool, s-o facem, de asemenea, cu doua ore cel putin inainte sa ne varam in pat. Nici sa nu ne trantim in asternut extenuati. Daca suntem foarte obositi, sa cautam sa ne relaxam, pret de o ora, inainte sa ne intindem in culcus. Iar oamenii grasi sforaie mai cu temei decat cei slabi. Incercand o cura de slabire, doboram doi iepuri dintr-o lovitura.

Citeste si:  Avortul creste riscul de tulburari mintale

Exercitii fizice antisforait
– Inainte de culcare, timp de 10 minute, strangem un creion intre dinti.
– Cand nu ne aude nimeni, in timpul zilei, repetam cu voce tare toate vocalele (a, e, i, o, u), pret de 5 minute.
– Cascam gura, deplasam falca spre dreapta si o mentinem asa o jumatate de minut. Apoi o ucem la stanga.
– Cascam gura si proptim limba in dintii inferiori. Spunem „Aaaaaaa“ cât putem, dar macar timp de doua minute.

Citeste si:  Alocatia pentru copii

Leacuri din natura
Salvia. Facem un ceai din frunze de salvie si il lasam sa se raceasca. Asa cum e, neindulcit, facem gargara cu el inainte sa ne culcam. In fiecare zi. Efectul va aparea dupa vreo zece zile.
Uleiul de masline. Inghitim o jumatate de lingurita inainte de mers la somn. Putem s-o facem pe o perioada oricat de lunga, nu sunt contraindicatii. Nu de alta, dar, cat urmam acest tratament, s-ar parea ca sforaitul sta departe de noi.
Menta, floarea pasiunii si valeriana. De la primele doua flori folosim frunzele, de la ultima radacina. Facem un ceai. E eficient in cazul sforaitului cu turatie mica.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.