fbpx

Legumele de vara: cum le consumam si ce beneficii ne aduc?

Vara nu inseamna doar soare si vacanta, ci si o multitudine de legume benefice pentru sanatate, care abia asteapta sa fie incluse in dieta dumneavoastra. Pentru ca natura are grija sa ne ofere tot ce avem nevoie, la momentul potrivit, legumele de vara au un continut bogat de apa si vitamine, pentru a ne ajuta sa facem fata zilelor toride. Iata in continuare cateva sfaturi care sa va ajute sa le consumati sanatos si sa le combinati inventiv!

Cateva sfaturi practice generale…

Cumparati legumele in cantitati mici, pentru a le putea consuma intotdeauna proaspete. Evitati sa le tineti prea mult la frigider ori in camara, pentru ca isi vor pierde proprietatile nutritive.
Pentru legumele de vara, numitorul comun este simplitatea: incercati sa le consumati cat mai aproape de starea lor naturala, pentru a nu le ascunde aroma. Legumele merg foarte bine crude sau putin fierte, cu un sos usor. O alta varianta sunt supele (de preferat cele care pot fi servite reci) sau salatele in diferite combinatii.
Incercati sa faceti o lista cu legumele de sezon si sa o mentineti undeva la vedere. Astfel va veti asigura ca vara aceasta nu veti lasa nimic deoparte si va veti bucura de beneficiile pe care acestea le ofera.

Cum consumam cele mai indragite legume de vara?

Sparanghelul – poate fi preparat pe gratar sau la abur, cu putin unt topit si un strop de suc de lamaie. Contine fosfor si vitamina B, avand proprietati reminalizante si detoxifiante. Este ideal in perioade de suprasolicitare fizica si mentala.
Broccoli – poate fi oparit preparat la abur sau prajit rapid in tigaie, la foc mare, pentru a-si pastra nutrientii. De asemenea, este delicios in supe. Contine vitaminele B (in special B3 si B5), vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, fibre si antioxidanti. Leguma are efect cardioprotector, antiinflamator, de imbunatatire a circulatiei si de prevenire a deteriorarii vederii.
Conopida – este excelenta in salate sau la abur, mai ales pentru ca cu cat este preparata termic pentru o perioada mai indelungata, cu atat isi pierde proprietatile nutritive. Conopida contine potasiu, magneziu, fosfor, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitamine – C, K , B1, B2 si B6, acid folic si este o sursa excelenta de fibre alimentare.
Cartofii noi – cea mai savuroasa maniera de a prepara cartofi noi este la cuptor, putand fi serviti cu iaurt sau simpli. Cartofii noi contin, pe langa vitamina C si alte cateva vitamine din complexul B, proteine si potasiu. Vitamina B6 ajuta la metabolizarea proteinelor si va reda starea de spirit optima. De asemenea, continutul de potasiu determina eliminarea apei din organism si detensioneaza muschii.

Citeste si:  Scarlett Johansson: „Cel mai mare viciu al meu este branza"

Telina – poate fi taiata in cuburi mici si servita ca gustare in sine, incorporata in salate sau folosita pentru la supe si ciorbe. Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Leguma scade tensiunea arteriala, contribuie la detoxifierea organismului, regleaza functiile hormonale , regleaza glicemia si actioneaza ca cicatrizant.
Dovleceii – atunci cand alegeti dovleceii, pentru a-i servi la abur, la gratar, pane sau in supe, aveti grija ca cei mai mici, sunt si cei mai savurosi. Dovleceii sunt foarte bogati in apa si au putine calorii. In plus, sunt o sursa excelenta de vitamina B9, A, fosfor, magneziu si potasiu.
Castravetii – pot fi serviti ca gustare in sine si sunt deliciosi in salate, in special combinati cu iaurt. La fel ca si dovleceii, castravetii sunt foarte bogati in apa (96,5% din continutul lor), nu contin grasimi si au putine calorii. Castravetii sunt o sursa bogata de potasiu, fier, siliciu, magneziu si fosfor, precum si de vitamine (vitaminele din complexul B, vitamina A, vitamina C).
Salata verde – dupa cum ii spune si numele, salata verde este vedeta verii in materie de… salate. Poate fi incorporata si in supe. Este mai degraba indicat sa rupeti salata decat sa o taiati cu cutitul, pentru a-i pastra substantele nutritive. Printre acestea se numara sarurile minerale (saruri de calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru, arsen) si vitaminele, precum vitamina C, A, B, D si E. Este indeosebi recomandata femeilor care se apropie de menopauza, precum si persoanelor cu un sistem imunitar scazut. Are efect laxativ, regleaza digestia si contribuie la detoxifierea organismului.
Mazarea – poate fi servita cruda, in salate, sau putin fiarta, in orez si supe. Mazarea contine o combinatie inedita de substante nutritive – vitamine B1, B2, B6 ?i C, fier – ceea ce o recomanda ca un remediu impotriva oboselii, anemiei, suprasolicitarii intelectuale si deficientelor imunitare. In plus, contine fibre, folati, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine.

Citeste si:  "Clopotelul suna pentru toti" - campanie pentru integrarea scolara a copiilor cu dizabilitati

Ardeii – rosii, galbeni, verzi… indiferent de culoare sunt delicioasi pe gratar sau copti. Pot fi serviti si in salate sau cruzi, ca gustare in sine. Ardeii sunt o sursa naturala de vitamina C, vitamina A si beta-caroten – de retinut fiind ca ardeii verzi sunt mai bogati in vitamina C, in timp ce ardeii rosii si galbeni au un continut mai mare de beta-caroten. Ardeii sunt indeosebi recomandati fumatorilor, reducand riscul de cancer si emfizem pulmonar, precum si persoanelor care doresc sa slabeasca. Gratie continutului mare de vitamina C (mai mare decat al portocalelor) ardeii stimuleaza metabolismul si contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Ridichiile – ideale in salate sau ca gustare in sine, ori putin coapte. Ridichile sunt bogate in vitamina B1, B2 si C, in calciu, fier, fosfor, magneziu si potasiu. Sunt cunoscute pentru ca stimuleaza pofta de mancare, regleaza tranzitul intestinal si contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Rosiile – pot fi servite crude, in salate, coapte sau pot fi incorporate in supe, ciorbe si feluri principale. Rosiile contin cantitati insemnate de licopena – pigmentul care le da culoarea rosie, un puternic antioxidant care ajuta organismul, protejandu-l de cancer, in special cel de prostata. In plus, sunt o sursa importanta de vitamina A, vitamina C, acid folic, potasiu, mangan, fibre alimentare, thiamina, niacina, vitamina B6, fier, fosfor, cupru.

Citeste si:  8 sfaturi pentru o sanatate de invidiat
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.