Legumele galbene si verzi, secretul unei vieti lungi si sanatoase

Nivelul crescut in sange de antioxidanti alfa-caroten, care se gasesc in legumele galbene si verzi, par sa reduca riscul de deces cu pana la 14 ani, potrivit unui nou studiu, in timp ce proteinele si grasimile pot juca un rol semnificativ in dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi afectiunile cordului si cancer.

Carotenoidele – incluzand beta-carotenul, alfa-carotenul si licopenilul – sunt produse de plante si microorganisme, actionand ca antioxidanti si contracarand daunele produse de proteine si grasimi.

Citeste si:  O mangaiere face mai bine la inima decat o soapta dulce

Chaoyang Li de la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din Atlanta (Statele Unite), a evaluat impreuna cu colegii sai relatia dintre alfa-caroten si riscul de deces pe un esantion de 15.318 adulti, cu varste peste 20 de ani.

Participantii au fost supusi unei examinari medicale, furnizand mostre de sange spre examinare intre 1988 si 1994, iar evolutia lor a fost urmarita pana in 2006 pentru a stabili daca si in ce conditii au incetat din viata. Pe parcursul studiului, 3.810 dintre participanti au decedat, observandu-se ca riscul de deces era mai scazut cu cat nivelul de alfa-caroten din sange era mai mare.

Citeste si:  Beneficii ale purificatoarelor de aer

Prin urmare, concentratia crescuta de alfa-caroten pare a fi direct corelata unui risc scazut de deces de cauza cardiovasculara sau cancer. De aceea, specialistii recomanda includerea in cantitati mari in alimentatie a legumelor cu un continut bogat de alfa-caroten. Intre acestea, cele mai importante sunt legumele galben-portocalii (morcovii, cartofii dulci, dovlecii) si verde inchis (broccoli, fasole verde, mazare, spanac, napi, salata verde).

Citeste si:  Afectiunile oculare (II)

Sursa: ANI


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.