fbpx

Limbajul copilului intre 1 an si 3 ani

Please select a featured image for your post

Incepand cu varsta de 1 an copilul incepe sa isi diversifice vocabularul folosind tot mai multe cuvinte si intelegand si mai multe. Incepe sa se exprime prin propozitii chiar daca aceastea sunt simple. Parintii trebuie sa-l sprijine pe copil si sa nu ia in ras incercarile acestuia, uneori nereusite de a vorbi. Ei sunt responsabili de dezvoltarea limbajului acestuia. La 1 an. In jurul varstei de 1 an copilul are un vocabular limitat la cateva cuvinte ce definesc lucruri sau persoane importante din viata lui de zi cu zi: mama, tata, papa, insa in aceasta perioada el inmagazineaza o multime de cuvinte pe care mai tarziu va invata sa le si articuleze. Tot in aceasta perioada invata si alte cuvinte care il ajuta sa se exprime mai usor: aici, acolo, sus si jos. In jurul varstei de 15 luni. Copilul intelege semnificatia multor cuvinte, dar nu este capabil sa le pronunte pe toate. Vocabularul lui se limiteaza la 10-20 de cuvinte care reprezinta obiecte sau persoane din viata lui zilnica. De multe ori, cuvintele din vocabularul copilului reflecta experientele sale de viata pana in momentul respectiv. El este capabil la aceasta varsta sa identifice persoanele si obiectele cunoscute.
In jurul varstei de 18 luni. In jurul acestei varste, bebelusul intelege mult mai multe cuvinte( 200 de cuvinte) inmagazinate de el pana la aceasta varsta. Vocabularul lui se limiteaza tot la 10-20 de cuvinte. Incepe sa pronunte consoane- d, n, t, v, etc.
Citeste si:  "Fiecare copil conteaza", un proiect Salvati Copiii Romania si GSK, pentru reducerea mortalitatii infantile in Romania
In jurul varstei de 22 de luni. Copilul are unvocabular care poate ajunge pana la 50 -70 de cuvinte. El este capabil sa retina pana la cateva cuvinte noi pe zi si sa formuleze propozitii simple din doua cuvinte care exprima nevoile lui – „eu papa”.
In jurul varstei de 2 ani. Este capabil sa formuleze propozitii formate din 3 cuvinte, iar despre propria persoana vorbeste folosind persoana a -3-a (ea sau el).- „el vrea papa”. Isi cunoaste prenumele si il foloseste in propozitii de genul” Dan vrea papa”. El incepe sa vorbeasca folosind acele scurte propozitii despre ceea ce gandeste, simte sau ii place. Tot la aceasta varsta formuleaza intrebari care incep cu de ce sau cine. Vocabularul sau cuprinde deja 150-200 de cuvinte.
Citeste si:  Telefonul mobilul si riscurile lui pentru sanatatea utilizatorilor
La varsta de 2 ani si jumatate. Numarul de cuvinte din vocabularul sau se dubleaza ajungand pana la 250-400 de cuvinte, insa numarul cuvintelor pe care le intelege este cu mult mai mare, intre 700-1000 de cuvinte. In jurul varstei de 3 ani. Copilul incepe sa foloseasca persoana 1 (eu, mie, al meu). Poate sa poarte o conversatie, iar cei din jurul lui sunt capabili sa inteleaga aproape tot ceea ce exprima copilul. La aceasta varsta, numarul de cuvinte din vocabularul lui poate ajunge la 500-1000 de cuvinte. El prefera sa foloseasca mai multe cuvinte pentru a exprima o actiune simpla. Abilitatile lui de vorbire devin din ce in ce mai performante. La aceasta varsta, copilul care intra intr-o colectivitate (o gradinita) isi va imbogati intr-un ritm mai alert limbajul.
Citeste si:  Spalatul manilor reduce cu 80% riscul de a contacta orice tip de virus respirator
Parintii sunt responsabili de progresele copilului la nivelul limbajului si il pot ajuta citindu-i povesti sau cantand impreuna cu el cantece simple. Un parinte ar trebui sa se ingrijoreze daca pana la varsta de 18 luni copilul nu spune niciun cuvant sau daca pana la varsta de 2 ani nu da semne ca ar vrea sa vorbeasca.
Haine pentru copii

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.