Lipsa de personal si tendinta de burn-out: exemplul de succes al Belgiei

Please select a featured image for your post

Invitatul special al dezbaterii, prof. Bart Geurden de la Universitatea din Antwerp a facut o scurta prezentare a situatiei asistentului medical din Belgia. Si Belgia se confrunta cu o lipsa de personal medical, acesta fiind unul dintre motivele pentru care agentii de recrutare din Belgia vin anual in Romania la editiile „Targului International de Cariere Medicale si Farmaceutice – MedPharm Career Days” in cautare de personal medical. Si in Belgia exista tendinta de „burn-out” (trad: epuizare) a personalului medical.

Citeste si:  Adenomul si cancerul de prostata pe primul loc in tumorile barbatului

In Romania aceasta tendinta de burn-out fiind cu atat mai mare cu cat sistemul este subfinantat, iar personalul existent pleaca sa lucreze in afara tarii, iar cel care ramane face fata cu greu provocarilor cauzate de acest sistem deficitar.

Prof. Bart Geurden a declarat ca in Belgia a avut loc intre anii 1990-2000 o actiune care a presupun fuziunea spitalelor, pentru optimizarea resurselor si a personalului. Dar acest lucru a fost posibil datorita sprijinului acordat de sistemul politic. Aceasta actiune de amploare a avut in vedere redefinirea regulilor legate de nursing. Belgia, alaturi de America de Nord, Norvegia si altele, a incercat sa realizeze proiecte care sa dezvolte 2 planuri: relatia medic-asistent medical si mediul in care echipa medicala lucreaza. Spitalele care au dus la capat astfel de proiecte de cercetare au primit certificate de „spitale-magnet” sau „spitale-pilot” si, o data ce un spital a primit acest titlu, asistentii medicali si medicii nu si-au mai dorit sa pareseasca spitalul, diminuandu-se astfel efectul de „burn-out” la care erau supusi.

Citeste si:  Cataracta

In Belgia, asistentii medicali au posibilitatea de a se specializa la locul de munca, au facultati de profil si masterate si multe specializari, inclusiv acupunctura. Poate cel mai important aspect este reprezentat de programele de „mentorship” Aceste programe au in vedere aducerea de asistenti medicali care profeseaza in spitale/clinici etc ca mentori si indrumatori la universitate, pentru a impartasi din experienta practica celor care inca studiaza.

Citeste si:  Cat de greu este sa avem abdomenul visat?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.