fbpx

Litiaza biliara (pietre la bila)

Please select a featured image for your post

Ce este litiaza biliara?

Litiaza biliara este o afectiune cunoscuta si sub denumirea de „pietre la bila”. Ea este caracterizata de dezvoltarea unor calculi biliari in vezicula sau in caile biliare extra sau intrahepatice.

Care sunt cauzele si factorii care favorizeaza aparitiei litiazei biliare?

Factorii endocrini. Rolul pe care il joaca glandele cu secretie interna in aceasta afectiune este foarte important. Litiaza biliara este intalnita cu preponderenta in randul persoanelor de sex feminin. Perioada de sarcina creaza conditii favorabile pentru formarea calculilor (hipercolesterolemia din sarcina), iar menopauza fiziologica sau chirurgicala este urmata frecvent de aparitia litiazei.
Factorii de teren. Diabetul, litiaza renala, obezitatea, guta, astmul bronsic, unele forme de reumatism sunt deseori in interdependenta cu litiaza biliara fie ca ea apare inainte, concomitent sau in urma acestor afectiuni.
Factorii favorizanti sunt reprezentati de: sedentarism, abuzuri de grasimi si proteine, surmenaj, traume psihice, nerespectarea orelor de masa, constipatie, infectii intestinale, mai ales infectii ale cailor biliare.

Care sunt simptomele litiazei biliare?

Prezenta acestei afectiuni poate fi, in foarte multe dintre cazuri, asimptomatica.
Colica biliara (colica hepatica) se instaleaza atunci cand are loc migrarea unui calcul prin canalul cistic. Durerea apare instantaneu, creste progresiv ajungand sa fie de intensitate violenta si este localizata in epigastru (partea superioara a abdomenului) raspandindu-se apoi spre partea posterioara a articulatiei umarului drept. Aceasta durere este insotita frecvent de greturi, vomismente, febra, transpiratie, frisoane si subicter.

Care sunt factorii care interactioneaza in procesul de formare a calculilor biliari?

Citeste si:  Educatia copilului tau

Procesul de formare a calculilor biliari rezulta din interactiunea mai multor factori:

Factorii fizico-chimici si metabolici determina modificari ale componentilor bilei, cu perturbarea stabilitatii ei coloidale. Dereglarile aparute in metabolismul hepatic, modifica concentratia de saruri biliare si de fosfolipide, scazand concentratia acestora in bila iar hipercolesterolemia, rezultata dintr-o dieta bogata in lipide, modifica concentratia colesterolului in bila. Scaderea raportului saruri biliare/colesterol poate conduce la precipitarea colesterolului, a bilirubinei si a calciului.
Factorul staza (oprirea sau incetinirea circulatiei sangelui ori a secretiilor interne, in unele parti ale organismului) este indispensabil in procesul de litogeneza. Staza poate fi realizata prin obstructii cistice, prin atonie veziculara, prin variante anatomice ale aparatului, excretor biliar sau prin microstaze create de modificari distrofice (colesteroloza, colecistoza). Sarcina este si ea un factor de staza.
Factorii infectiosi modifica compozitia chimica si pH-ul bilei infectate. In urma proceselor inflamatorii rezulta sfaramaturi celulare si mucus, care, impreuna cu microorganismele, formeaza materialul necesar pentru formarea calculului.

Cate tipuri de calculi biliari exista?

Fiind formati dintr-o materie proteica – celule, sfaramaturi celulare, mucus, bacterii, peste care se sedimenteaza colesterol, saruri sau si colesterol si saruri, se disting urmatoarele tipuri:

Calculii de colesterol – sunt mari, solitari, de culoare galbuie albicioasa, sferici, ovoidali sau fatetati. Pe sectiune au un aspect cristalin. Sunt friabili (sfaramiciosi), usori si transparenti la razele X.
Calculii de bilirubinat de calciu – sunt numerosi, mici, bruni-negriciosi, neregulati. Sunt duri si opaci la razele X. Uneori sunt extrem de mici, alcatuind un nisip biliar, alteori se aglomereaza neregulat si pot atinge dimensiuni de pana la 1 cm in diametru.
Calculii de carbonat de calciu – sunt foarte rar intalniti, fiind albiciosi, mici si opaci la razele X.
Calculii micsti – sunt alcatuiti dintr-o matrice organica ce formeaza un nucleu central mai moale si din colesterol, bilirubinat de calciu, uneori si carbonat si fosfat de calciu. Sunt numerosi, grei, cu dimensiuni variabile, forme diverse, rotunjiti sau fatetati; de culoare bruna-verzuie, bruna-galbuie, uneori albiciosi. Pe sectiune apar ca straturi concentrice in jurul matricei. Sunt opaci la razele X.

Citeste si:  Calcivid Citrat, un complex de calciu care nu afectează funcÈ›ionarea normală a rinichilor

Care sunt metodele de diagnostic in cazul litiazei biliare?

Testele necesare in diagnosticarea litiazei biliare sunt:

examenele de laborator – sange, urina, materii fecale, bila
tubajul duodenal – simplu sau minutat (Varella)
examenul radiologic – radiografia simpla, colecistografia, colangiografia, duodeno-colecistografia
endoscopia caii biliare principale (coledocoscopia)
ecografia.

Care sunt complicatiile litiazei biliare?

La nivelul cailor biliare, complicatiile cele mai frecvente sunt datorate infectiilor: colecistita acuta, picolecist, gangrena, angiocolita acuta. Diskineziile biliare. Cancerul veziculei si al cailor biliare este insotit de litiaza in aproape jumatate dintre cazuri, iar circa 10% dintre litiazici fac un cancer al veziculei biliare.
La nivelul ficatului se complica cu o hepatita cronica colestatica, care poate sa ajunga la ciroza hepatica. Infectiile insotitoare ale litiazei pot provoca grave complicatii infectioase la nivelul ficatului, sub forma de abcese miliare (hepatita supurata difuza).
Complicatiile pancreatice se pot manifesta si sub forma pancreatitei acute hemoragice si sub forma pancreatitei cronice.
La nivelul tubului digestiv, migrarea unui calcul voluminos poate sa provoace un ileus biliar, in special la femeile in varsta.

Citeste si:  Tyra Banks face sport si duce o viata echilibrata pentru a se mentine in forma

Cum se poate trata litiaza biliara?

Tratamentul litiazei biliare, in afara colicilor, este medical si chirugical.

Medicamentele folosite sunt antispasticele usoare, colereticele (in perioadele de liniste), laxativele neiritante (in cazul in care persista constipatia), antibioticele (numai daca apar semne de infectie).

Exista astazi o unanimitate in ceea ce priveste indicatia tratamentului chirurgical, in toate cazurile de litiaza atat datorita riscului mare al complicatiilor cat si datorita posibilitatii transformarii complete in cancer, a litiazei biliare.

Cum se poate trata colica biliara (colica hepatica)?

Tratamentul colicii biliare (hepatice) este medical. Pacientul va ramane in repaus complet. Regimul alimentar va fi hidric, minimum 24 de ore (ceai, limonada, suc de fructe); se va trece la supe de zarzavat strecurate, iaurt, iar mai tarziu piureuri de legume, cartofi, paste fainoase, compot; dupa 4-5 zile se va trece la dieta litiazicului cronic.

Medicamentele folosite sunt antispasticele pe baza de nitriti, nitroglicerina, petidina sau asocierea papaverina-atropina. Dupa calmarea durerilor se recomanda evacuarea intestinului prin clisme usoare.

Care sunt metodele de prevenire a litiazei biliare?

Litiaza biliara poate fi prevenita prin:

tratarea corecta a tulburarilor endocrine, a bolilor de nutritie,a infectiilor biliare si intestinale.
evitarea abuzurile alimentare
combaterea sedentarismului
inlaturarea factorilor stresori si a oboselii cronice
preintampinarea constipatiei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.