Litiaza renala sau pietrele la rinichi

Please select a featured image for your post

Ce este litiaza renala?

Litiaza renala este afectiunea cunoscuta popular sub denumirea de „pietre la rinichi” si presupune formarea unor calculi, in partea superioara a cailor urinare (cuprinzand tuburile urinare) si in caile urinare, in urma depunerii substantelor care, in mod normal, se gasesc dizolvate in urina. Aceasta afectiune este intalnita mai frecvent la barbati, in special intre 30 si 50 de ani. Durerea care insoteste litiaza renala poarta denumirea de colica renala.

Anatomia patologica evidentiaza urmatoarea consistenta a calculilor:

calculii de acid uric – duri, de culoare galben-brun;
calculii fosfatici – moi si friabili, de culoare alba;
calculii de oxalat de calciu – forma neregulata si culoare cenusie.

Care sunt cauzele litiazei renale?

Cauzele litiazei renale nu sunt cunoscute. Factorii de risc care favorizeaza constituirea calculilor sunt:

prezenta in exces in urina a unor substante care pot cristaliza: acidul uric si uratii (alimentatie bogata in proteine, guta etc), acidul oxalic (cafea, cacao, ceai), fosfati (regimuri bogate in proteine, exces de hormon paratiroidian), calciu (hi-pervitaminoza D, decalcifieri importante);
regimul alimentar dezechilibrat, subnutritia si excesul de proteine ;
hidratarea inadecvata (minim 2 l de apa pe zi);
regimul de viata, locul de desfasurare al activitatilor zilnice in medii care favorizeaza deshidratarea, stresul, starea de incordare psihica, expunerea prelungita la temperaturi crescute;
folosirea apei de baut cu un continut crescut de calciu;
tulburarile endocrine si de metabolism ;
factorii genetici ;
antecedente personale de litiaza renala;
conditii fizico-chimice locale care favorizeaza cristalizarea: oligurie, staza urinara, obstacole in eliminarea urinii (adenom de prostata, stenoza ureterala).

Citeste si:  Supermodelul Elle Macpherson isi mentine silueta cu o dieta 100% organica

Care sunt simptomele litiazei renale?

Manifestarile clinice sunt diferite, unele cazuri ramanand asimptomatice, altele prezentand manifestari dureroase de intensitate maxima, cu aspect de colica. Cea mai mare parte din cazuri sunt descoperite intamplator la radiografie.

Cea mai caracteristica manifestare este colica nefretica. Criza debuteaza brusc, deseori in urma unui efort. Durerea se datoreaza migrarii unui calcul, care provoaca spasmul musculaturii cailor urinare. Porneste din regiunea lombara si iradiaza spre organele genitale si fata interna a coapsei. Localizarea durerii indica sediul calculului. Uneori, poate fi urmarita coborarea calculului prin deplasarea durerii. Bolnavul devine nelinistit si agitat, prezinta mictiuni frecvente si dureroase iar ca manifestari reflexe apar: greturi si varsaturi, balonari abdominale si constipatie. Hematuria microscopica sau macroscopica este frecventa.

Citeste si:  Cum sa fii un parinte bun

Cum putem diagnostic litiaza renala?

Diagnosticul litiazei renale este pus de medicul specialist urolog dupa prezentarea, de catre pacient, a simptomatologiei avand caracter de colica renala, insotita de hematurie si uneori de eliminarea calculilor, si, se confirma, prin examene imagistice. Dintre complicatiile litiazei renale putem enumera: infectia urinara, hidronefroza si anuria.

Cum putem trata litiaza renala?

Tratamentul medicamentos este prescris de medicul specialist urolog avandu-se in vedere atat colica renala cat si boala de baza. Colica se trateaza cu medicamente analgezice, antiinflamatoare, antispastice, antipiretice si antibiotice (in caz de infectie). Au efect calmant si aplicatiile locale fierbinti, clismele calde si baile generale calde.

Citeste si:  O pastila "minune" anti-fumat, va aparea pe piata in Marea Britanie

Tratamentul chirurgical este indicat in cazul in care tratamentul medicamentos nu da rezultate, iar pacientul este expus complicatiilor.

Cum prevenim recidiva litiazei renale dupa interventia chirurgicala?

Pentru prevenirea recidivei litiazei renale, dupa interventia chirurgicala, se va recomanda pacientului un regim alimentar corespunzator tipului de calcul eliminat:

in litiaza urica se recomanda alimente sarace in acizi nucleici (carne, maruntaie, icre, legume uscate) si se indica alcalinele
in litiaza oxalica, se vor evita alimente bogate in oxalati (fasole, varza, rosii, cartofi, cafea, ciocolata) si se prescriu acidifiante urinare usoare
in litiaza fosfocalcica se prescrie un regim echilibrat, fara exces de lapte, legume si fructe, este indicat consumul de carne si se prescriu acidifiante urinare usoare.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.