fbpx

Longevitatea este genetica: genele au fost identificate

Secretul unei vieti lungi consta cel mai probabil in a avea genele „potrivite”, dupa cum demonstreaza un nou studiu care a avut in vedere diferite persoane cu varsta peste 100 de ani si membrii familiilor acestora. Persoanele care au asa-numitele gene „matusalemice” au sanse mai mari sa atinga varsta de 100 de ani, in ciuda unui stil de viata mai putin sanatos.

Asa-numitele gene matusalemice – denumite astfel dupa numele personajului biblic care a atins varsta de 969 de ani, par a proteja purtatorii de efectele nocive ale fumatului si alimentatiei necorespunzatoare, intarziind in acelasi timp cu pana la trei decenii instalarea anumitor afectiuni asociate varstei, precum cancerul si bolile cardiace.

Citeste si:  Copiii devin mai "fragili" din cauza lipsei activitatilor in aer liber

„Persoanele longevive nu au mai putine gene caracteristice imbatranirii sau anumitor boli. In schimb detin o alta categorie de gene care le impiedica pe primele sa se manifeste. Putem conchide ca longevitatea este puternic influentata genetic si mostenita”, a explicat dr. Eline Slagboom, de la Universitatea Leiden, Germania, autoarea studiului.

Printre aceste gene se considera a se numara ADIPOQ, care se intalneste la aproximativ 10% dintre tineri si la aproape 30% dintre persoanele in varsta de peste 100 de ani. De asemenea, alte gene ce au fost identificate la aproximativ 20% dintre centenari sunt gena CETP si gena ApoC3.

Studiile arata ca anumite mutatii aparute la nivelul acestor gene pot spori semnificativ durata de viata a unei persoane. La acestea se adauga, spun specialistii, si scaderea numarului de boli infectioase – un factor important in cresterea considerabila a numarului de centenari.

La randul sau, dr. David Gems, cercetator la Colegiul Universitar din Londra, preocupat de longevitate, este de parere ca tratamentele menite sa incetineasca procesul de imbatranire vor fi curand disponibile. „Daca stim care sunt genele care controleaza longevitatea, atunci putem concepe si medicamentele anti-imbatranire. Trebuie sa reclasificam imbatranirea, incepand sa o consideram o boala si nu un proces natural. Multe dintre suferinte, la nivel mondial, sunt atribuite inaintarii in varsta, iar daca putem gasi o modalitate de a le diminua, este de datoria noastra sa facem acest lucru”, a mentionat cercetatorul.

Citeste si:  Cercetatorii au descoperit de ce unii adolescenti sunt mai rebeli si mai violenti decat altii

Sursa: ANI

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.