Loviturile la cap pot cauza pierderea mirosului si gustului

Gustul si mirosul se pot pierde sau pot fi serios afectate in urma unei lovituri la cap, aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea din Montreal, Centrul de Recuperare Lucie Bruneau si Centrul de Cercetare Interdisciplinara in Recuperare Montreal.

Publicat in jurnalul medical Leziuni cerebrale, studiul conchide ca traumele suferite la nivelul craniului, incepand de la cele mai usoare pana la cele mai severe, pot cauza pierderea simtului olfactiv.

„Studiul demonstreaza in mod clar ca deficientele olfactive pot aparea chiar si in cazul accidentelor usoare survenite in regiunea craniana, nu doar in cazul celor moderate sau severe”, afirma coautorul studiului si neuropsiholog Maurice Ptito, profesor la Universitatea Montreal. „Am aflat, de asemenea, ca pacientii cu leziuni frontale sunt mai degraba predispusi la disfunctii olfactive”.

Citeste si:  5 gesturi care ne apara pielea

Echipa de cercetatori a recrutat 49 de indivizi care suferisera traume la nivelul cutiei craniene. Acestia au completat un chestionar si au participat la doua teste de masurare a capacitatii olfactive. 55% dintre subiecti au fost identificati ca avand simtul olfactiv diminuat, in timp ce 41% dintre participanti nu constientizasera, pana la momentul efectuarii testelor, ca au un deficit olfactiv.

Citeste si:  De ce micul dejun?

„Ambele teste au ajuns la acelasi rezultat: pacientii cu leziuni frontale sunt mai predispusi la pierderea simtului olfactiv”, afirma coordonatorul proiectului Audrey Fortin, profesor la Universitatea din Montreal si cercetator la Centrul de Recuperare Lucie Bruneau.

Mirosul joaca un rol vital in viata noastra in contextul in care simtul olfactiv influenteaza ce mancam, dar ne si salveaza viata ajutandu-ne sa detectam scurgeri de gaze sau incendii. Mirosul are un impact major si la nivelul relatiilor interpersonale, avand in vedere faptul ca dizabilitatile olfactive au fost asociate calitatii scazute a vietii, depresiei, schimbarilor de dispozitie, igienei personale precare, pierderii apetitului si dificultatii de a prepara mancarea.

Citeste si:  "Femeile ar trebui pregatite inca de cand sunt insarcinate pentru alaptare..."

„Disfunctiile olfactive au un impact negativ asupra vietii cotidiene, a sanatatii si a sigurantei”, afirma Fortin. „Este foarte important sa se acorde o atentie deosebita simptomelor corelate acestor disfunctionalitati dupa stabilizarea pacientilor care au suferit traume la nivelul cutiei craniene”.

Sursa: Eurekalert


Un comentariu
  1. Mi-sa intamplat si mie exact asa..dupa o lovitura la cap am ramas fara gust si miros..asta fiind acum 6 zile. Lovitura sa produs exact in acelasi loc unde acum 2 ani am mai avut capul spart. Am mai ramas cu o durere de cap si de maxilar. Sa mai astept o revenire pana la 2 sapt sau sa consult un doctor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.