fbpx

Lupta impotriva osteoporozei (partea a IV-a)

Please select a featured image for your post

Construirea unor oase puternice este cea mai buna aparare impotriva aparitiei osteoporozei, iar pentru atingerea acestui scop adoptarea unui mod sanatos de viata este extrem de important. Multi cred ca un aport suficient de calciu ar putea preveni osteoporoza, dar aceasta este numai o parte a strategiei de lupta impotriva osteoporozei. Pentru mentinerea unui sistem osos sanatos calciul trebuie sa se si pastreze in oase, iar pentru aceasta vom enumera cateva indrumari in randurile ce urmeaza. Faceti sport, dar nu exagerati. Exercitiul fizic este cea mai importanta masura pe care o putem lua pentru a creste si conserva densitatea osoasa. Practicarea regulata a activitatilor fizice favorizeaza sinteza osoasa. Este recomandabil sa efectuati minimum de 45 de minute de activitati fizice de trei ori pe saptamana.
Mai multe studii au aratat ca mersul in ritm sustinut de 3-4 ori pe sapatamana 30 de minute reduce considerabil pierderea densitatii osoase la nivelul coloanei vertebrale si a slodurilor la femeile mai in varsta. Atentie insa, excesul de activitati fizice se poate dovedi la fel de daunator ca si sedentarismul. Tehnicile de yoga sunt o forma ideala de mentinere a fortei si supletei coloanei, soldurilor si incheieturilor, si pot fi practicate pana la varste inaintate.
Citeste si:  Port-bebe-ul
Consumati alimente bogate in calciu. Calciul este cel mai important element pentru sistemul nostru osos. Nevoia de calciu difera de la individ la individ, de la copii la adulti, la femeile insarcinate si care alapteaza precum si la cele aflate la menopauza. Deficitul de calciu este de cele mai multe ori prezent tocmai la acele categorii care au mai multa nevoie de el. Cu cat densitatea osoasa este mai mica in perioada ei maxima (in jurul varstei de 20-25 ani) cu atat este mai mare riscul osteoporozei mai tarziu. Principalele surse de calciu sunt laptele si produsele lactate (branzeturi, iaurturi etc). Parmezanul este campionul branzeturilor cu un aport maxim de calciu de 1300 mg /100 gr. Pe langa produsele lactate, alte alimente bogate in calciu sunt pestii din marile reci (somon, heringi, sardine etc). La fel si legumele verzi, broccoli, patrunjelul, migdalele si semintele de susan sunt surse foarte bune de calciu.
Citeste si:  7 secrete pentru a creste un copil fericit
Consumati vitamina D. Vitamina D se afla in stransa legatura cu calciul, avand un rol esential in absorbtia si fixarea lui pe oase. Organismul uman este capabil sa sintetizeze vitamina D sub actiunea radiatiilor ultraviolete. O ora pe zi petrecuta in aer liber ne va asigura cam doua treimi din doza zilnica recomandata de vitamina D. Insa capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D scade cu inaintarea in varsta, prin urmare fiind necesara compensarea ei din resurse alimentare. Principalii furnizori de vitamina D sunt peste gras si uleiul de peste. Atentie totusi deoarece vitamina D consumata in cantitati mari poate fi toxica.
Citeste si:  Remedii vechi pentru raceala
Evitati substantele care impiedica fixarea calciului. Aceste substante stimuleaza corpul sa piarda mai mult calciu decat cantitatea pe care si-o procura prin alimentatie. Printre acestea se numara: alcoolul, cafeaua, sarea, proteinele de origine animala, grasimile, tutunul, ciocolata, alimentele bogate in fosfor etc. Cele mai daunatoare sunt bauturile acidulate si unele alimente procesate. Evitati regimurile distructive. Pastrarea unei greutati normale in raport cu inaltimea noastra este foarte importanta in preventia osteoporozei. Slabirea excesiva are urmari negative asupra intregului organism, dar in mod particular asupra scheletului uman. Persoanele anorexice sunt mult mai predispuse la osteoporoza, incepand chiar din tinerete. Pierderea osoasa suferita se datoreaza intr-o anumita masura si amenoreei care este asociata cu slabirea exagerata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.