fbpx

Mancare pentru bebelusi – alaptatul corect

Please select a featured image for your post

Laptele matern, ce binecuvantare! Nu doar ca e cea mai ieftina metoda de alimentatie pentru copilasii de la 0 la 6 luni, dar este si o metoda foarte comoda: nu ai nevoie sa ai tot timpul biberonul cu laptic la tine, nu trebuie sa sterilizezi sticle si nici sa incalzesti lapticul (asta in cazul in care nu doresti sa te mulgi si sa ii lasi laptic lui bebe in sticlute). In plus, laptele matern ofera bebelusului toate substantele nutritive de care are nevoie, fara a fi necesar nici un altfel de supliment. Iar mamica, nu doar ca va slabi mai repede atunci cand alapteaza – intrucat producerea laptelui matern consuma zilnic 500 de calorii, dar este ferita de cancerul la san si revenirea menstruatiei – alaptatul declanseaza secretia ocitocinei, un hormon care limiteaza sangerarile. In plus, alaptatul este o forma naturala de contraceptie.
Pasul 1: asigura-ti confortul necesar alaptarii! Trebuie sa te gandesti ca alaptatul incepe imediat dupa nastere, deci indiferent ca ai nascut natural sau prin cezariana, trebuie sa te mobilizezi sa iti alaptezi bebelusul, asa ca asigura-ti confortul necesar: un fotoliu pufos, eventual prevazut cu un scaunel pe care sa iti poti intinde picioarele. Pentru a nu fi necesar sa susti tu greutatea bebelusului, pune-ti pe burtica o perna, astfel incat asezat pe ea, bebe sa ajunga la nivelul sanilor.
Citeste si:  Stem Sure va asteapta la Baby Boom Show cu informatii la zi despre celulele stem
Pasul 2: pozitionarea corecta a bebelusului pentru alaptat. In special pentru mamicile incepatoare, manuirea bebelusului etse putin dificila. Pentru alaptatul corect, bebelusul trebuie tinut cu fata si burtica inspre tine, cat mai aproape cu putinta. Aseaza-l pe antebratul tau, sprijinindu-i capul pe brat, astfel incat capul, umerii si corpul sau sa fie in linie dreapta, pentru a nu trebui sa se intoarca inspre san.
Citeste si:  Societatea romaneasca stigmatizeaza bolnavii de cancer
Pasul 3: dechide gurita bebelusului si pozitioneaza sanul corect! Nu e nevoie de mari eforturi pentru a-ti invita bebelusul la masa, ajunge doar sa ii atingi usor buzele cu mamelonul, iar el va deschide automat gurita. Trebuie sa fii atenta ca gurita lui sa fie bine deshisa, pentru a apuca atat sanul cat si o parte din aureola. O data bebe pregatit, apuca cu mana libera sanul, astfel incat 4 degete sa fie sub san iar degetul mare deasupra, in limita dintre aureola si piele. Adu usor capul bebelusului (cu gurita cat mai deschisa) spre cerul gurii bebelusului. Cum verifici daca bebe a apucat sanul corect? El trebuie sa tine in gurita atat mamelonul cat si aproape toata partea inferioara a aureolei. Asa va primi cantitatea necesara de laptic iar alaptatul nu va mai fi dureros.
Citeste si:  Fitness pentru bebelusi
Pasul 4: alaptatul si intreruperea lui. Nu iti face griji pentru ritmul de supt, bebelusul se adapteaza singur si la scurt timp dupa introducerea mamelonului in gurita vei observa ca ritmul de supt se sincronizeaza cu respiratia si bebe mananca linistit. In cazul in care vrei sa intrerupi alaptatul, nu trage in nici un caz mamelonul brusc, ci apasa cu un deget mamelonul, inspre coltul gurii bebelusului si indeparteaza-i gurita usor si cu tact, asemeni unei ventuze. Pasul 5: schimba sanul cu care alaptezi! Cu cat sanul este mai gol, cu atat va produce mai mult lapte, asa ca ai grija ca la o masa bebe sa suga din ambii sani, iar daca nu vrea, incearca sa te mulgi, pentru a evita o mastita.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.