Mandarinele protejeaza impotriva obezitatii si diabetului

O substanta care se gaseste in mandarine are potentialul de a preveni obezitatea si a oferi protectie impotriva diabetului de tip II si chiar a aterosclerozei, conditie medicala responsabila pentru majoritatea accidentelor cardio-vasculare. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Western Ontario (Statele Unite) efectul benefic se datoreaza unui flavonoid din mandarine, denumit nobiletina.

Citeste si:  Invata cum si cat trebuie sa mananci ca sa-ti pastrezi energia intreaga zi

Intr-un model de laborator al sindromului metabolic, doua grupuri de cobai au fost hraniti cu o dieta „vestica” – bogata in grasimi si zaharuri simple. Primul grup a devenit obez, manifestand toate simptomele asociate sindromului metabolic – hipercolesterolemie, valori ridicate ale trigliceridelor, rezistenta la insulina, ficat „gras”.

Cel de-al doilea grup a primit, alaturi de dieta, cantitati reduse de nobiletina, observandu-se ca – in ciuda alimentatiei – greutatea si valorile colesterolului, trigliceridelor, insulinei si glucozei au ramas neschimbate. Nobiletina a contribuit la prevenirea acumularii de depozite de grasime in ficat, stimuland genele implicate in procesul de ardere a grasimilor si inhiband acele gene responsabile cu producerea de grasime.

Citeste si:  10 pasi esentiali pentru prevenirea bolii Alzheimer

Studiile pe termen lung au aratat ca substanta protejeaza impotriva aterosclerozei. Pasul urmator il va constitui cercetarea efectelor nobiletinei pe modele umane.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.