Mandometrul ajuta la combaterea obezitatii infantile

Conform unui studiu publicat online de catre British Medical Journal (BMJ), s-a descoperit un nou dispozitiv ce vizeaza descurajarea consumului de alimente in exces, dispozitiv ce ar putea constitui un intrument util in combaterea obezitatii infantile.

Medicii au efectuat o evaluare de 18 luni a unui mic cantar computerizat numit Mandometru, ce a fost creat de oamenii de stiinta de la Institutul Karolinska din Suedia. Dispozitivul presupune un cantar electronic care se aseaza sub farfurie si cantareste mancarea ramasa pe masura ce portia este consumata.

Alaturi, pe masa, se afla un ecran de dimensiuni reduse pe care este aratat un grafic ce indica rata la care produsele sunt mancate. Linia rezultata este comparata unui grafic ideal pentru consum, indicat de un nutritionist.

Citeste si:  Alaptare usoara

O abatere prea mare de la graficul ideal face computerul sa ceara consumatorului sa creasca sau sa reduca ritmul de ingurgitare. Ideea este sa obisnuiasca persoanele cu probleme de greutate sa manance mai putin sau mai lent, pentru a le da astfel senzatia de satietate.

Cercetatorii de la Spitalul Regal pentru Copii din Bristol si Universitatea din Bristol au efectuat un test in vestul Angliei pe un numar de 106 pacienti avand varste intre 9 si 17 ani.

Toti au fost identificati din punct de vedere clinic ca fiind obezi, ceea ce inseamna ca au avut un indice de masa corporala (IMC) egal cu 30 sau mai mare. Indicele de masa corporala este determinat de raportul dintre greutatea in kilograme si inaltimea exprimata in metri a individului, la patrat.

Citeste si:  Cancerul este o boala creata de om?

Cativa dintre voluntari au fost instruiti folosindu-se mandometrul, in timp ce altora le-a fost dat tratamentul standard anti- obezitate. Ambele gupe au fost incurajate sa-si ridice nivelul de exercitii fizice la 60 de minute pe zi si sa urmeze o dieta sanatoasa.

Un an mai tarziu, voluntarii din grupul care a folosit mandometrul scazusera 2.1 puncte din valoarea indicelui de masa corporala (IMC), in medie, triplu fata de voluntarii din grupul ce a urmat tratamentul standard. Aceasta imbunatatire a fost mentinuta si in luna 18 a perioadei de evaluare, cand cercetatorii au refacut testul.

Citeste si:  Cum poate fi micul dejun sanatos, dar si atractiv pentru copil?

Marimea portiilor in grupul care a folosit mandometrul s-a redus spre sfarsitul studiului cu 45 de grame. Viteza de ingurgitare a voluntarilor a fost redusa cu 11%, in timp ce in celalalt grup a fost accelerata cu 4%.

Nivelul „colesterolului bun” a fost mult mai bun in cadrul primului grup.

Autorii studiului, condusi de Julian Hamilton-Shield, declara ca mandometrul este un „ajutor” in tratarea
obezitatii la adolescenti, o zona in care optiunile de insanatosire in afara de folosirea medicamentelor sunt putine, si au solicitat efectuarea de noi teste. Ei au aratat, totusi, ca mandometrul nu a fost un dispozitiv singular in experiment, el fiind folosit mana in mana cu educatia nutritionista si incurajarea de a face exercitii fizice.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.