Maselele de minte: sursa valoroasa de celule stem

Maselele de minte reprezinta un rezervor valoros de tesut necesar crearii de celule stem, conform unui nou studiu. O cercetare demarata in 2006 a revelat faptul ca inducerea activitatii a patru gene in celulele adulte le poate „reprograma” sa simuleze o stare similara celulelor stem. Din punct de vedere biologic, aceste celule stem pluripotente sunt identice celulelor stem embrionice, oferind noi oportunitati in terapiile bazate pe folosirea celulor stem.

Cu toate acestea, „confectionarea” celulelor pluripotente nu este simpla, intrucat eficienta reprogramarii este scazuta, iar la nivelul pielii, unde celulele sunt mai usor de extras, se afla cel mai mare numar de celule care nu au potential de reprogramare. Insa, se pare ca o echipa de cercetatori de la Institutul National Japonez pentru Stiinta si Tehnologii Industriale a gasit o sursa ideala de recoltare a celulelor reprogramabile: maselele de minte.

Citeste si:  Pneumoniile

Tesutul moale din masea contine o populatie de celule cunoscuta sub denumirea de celule mezenchimale stromale, care sunt similar celulelor din maduva spinala. Spre deosebire de maduva, tesutul moale din masea este mai usor obtenabil, mai ales in cazul maselelor de minte care sunt oricum extrase, in cele mai multe cazuri, imediat dupa ce cresc.

Citeste si:  Saliva umana contine un calmant natural mai puternic decat morfina

Echipa de cercetatori, condusa de Hajime Ohgushi, a colectat mostre de masele de la trei donatori si a generat o serie de linii celulare pluripotente urmand o procedura similara activarii cu cele trei gene cheie.

Liniile celulare diferite s-au dezvoltat in grade diferite, in functie de gena care a fost folosita la activare, dar eficienta de proliferare a fost de 100 de ori mai mare in cazul celulelor extrase din masea decat in cazul celor extrase din epiderma. De asemenea, celulele de provenienta molara au putut fi diferentiate in mai multe tipuri de celule, inclusiv in cardiomicite.

Citeste si:  Adevarul despre cafeina

Prezenta unui stoc de celule reprogramabile in maselele de minte ar putea avea intrebuintari terapeutice insemnate, intrucat extractia maselelor de minte este un procedeu medical obisnuit in tarile dezvoltate. Maselele extrase in conditii sterile pot fi criogenate si pastrate in conditii optime pana cand este nevoie de ele. Intre timp, cercetatorii pot dezvolta informatiile de care dispun deja pentru cresterea eficientei „reprogramarii” celulelor adulte.

Sursa: Journal of Biological Chemistry


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.