Masina de spalat: un „refugiu” periculos pentru microbi

Specialistii sunt de parere ca, in ciuda functionalitatii sale, masina de spalat constituie un „refugiu” pentru bacterii, care astfel ajung pe hainele si pe pielea noastra. Un nou studiu microbiologic realizat in Statele Unite explica la ce pericole ne expunem daca spalam rufele in masina de spalat, la temperaturi mici.

Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, a efectuat un studiu extensiv cu privire la proliferarea microbilor in interiorul masinilor de spalat rufe, ajungand la concluzia ca articolele vestimentare mici – cum este lenjeria intima – sunt cei mai mari vinovati, din cauza prezentei pe ele a materiei fecale si a altor tipuri de bacterii.

Citeste si:  Tratamente naturale pentru prevenirea infectiei urinare

„Daca la o spalare introducem in masina de spalat doar lenjerie intima, in apa folosita vor fi prezente circa 100 de milioane de bacterii E.coli, care vor fi impregnate in hainele pe care le spalam la urmatorul ciclu”, a explicat Gerba pentru ABC News, adaugand ca, in medie, pe un articol de lenjerie intima se regaseste un decigram de reziduuri fecale.

Citeste si:  Gwyneth Paltrow se mentine in forma cu ajutorul regimului macrobiotic

Materia fecala poate contine numeroase tipuri de microbi, inclusiv virusul hepatic A, rotavirusul, salmonella si E.coli.

De cele mai multe ori, atunci cand spalam rufe, ne incredem in capacitatea detergentilor de a elimina murdaria si bacteriile, insa specialistii subliniaza ca bacteriile nu pot fi “ucise” decat cu clor sau apa foarte fierbinte. In caz contrar, acestea vor ramane pe mainile noastre si in masina de spalat.

„Apa fierbinte pe care o folosesc oamenii de obicei nu este suficient de… fierbinte. Pentru a ucide microbii, apa trebuie sa aiba intre 140 si 150 grade Celsius”, recomanda Philip Tierno, si el profesor de microbiologie la Universitatea din New York si autor al cartii „Viata secreta a microbilor”.

Citeste si:  A opta editie a Houston Farma Practic - Gura Humorului 25/27 noiembrie

Daca obisnuim sa spalam rufele cu apa la temperaturi mai scazute, specialistii recomanda sa ne spalam pe maini dupa scoaterea lor din masina de spalat, in special atunci cand spalam rufele copiilor.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.