Medicamentele care contin metamizol, eliberate doar cu prescriptie medicala

Please select a featured image for your post

Medicamentele care contin metamizol se vor putea cumpara, de la 1 februarie, doar pe baza de reteta, informeaza, luni, Agentia Nationala a Medicamentului. Este vorba de Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Reprezentantii ANM au anuntat ca dispozitia de eliberare a unor calmante doar pe baza de reteta se va realiza treptat, intre februarie si iulie 2011, astfel incat din luna august, medicamentele care contin metamizol nu se vor mai putea procura decat pe baza de prescriptie medicala.

Citeste si:  Suplimentele de vitamina D reduc riscul de diabet la copii

Desi in Romania nu s-au inregistrat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia a venit ca urmare a folosirii extensive de catre populatie a acestui medicament, care ocupa in 2009, primul loc in vanzari, iar in 2010, locul al doilea.

Metamizolul, cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei, a fost asociat de asemenea cu raportari, rare, de agranulocitoza, dar potential fatale; primele raportari au aparut in literatura de specialitate in 1946,1952, 1963.

Citeste si:  Cafeaua consumata zilnic reduce numarul si calitatea spermatozoizilor

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.