Medicii de familie pot contribui la scaderea ratei de suicid

Medicii de familie pot contribui la reducerea ratei de suicid, fiind singurii in masura sa faca primii si cei mai importanti pasi: identificarea problemei, informarea membrilor familiei si referirea victimei catre un specialist in sanatate mintala.

Un nou raport publicat in Mayo Clinic Proceedings subliniaza importanta pe care medicii de familie o au in prevenirea suicidului, in randul pacientilor lor. „Ca medici, stim ca pacientii nu ajung sa ia in calcul suicidul brusc, deoarece ii intrebam daca au ganduri legate de moarte”, afirma dr. Timothy Lineberry, psihiatru in cadrul Mayo Clinic. „Cu toate acestea, foarte frecvent un pacient cu risc evident ajunge sa nu fie intrebat daca se gandeste sau nu la suicid”, adauga el.

Citeste si:  Depresia de toamna

Persoanele cu risc de suicid primesc, de obicei, tratament pentru depresie, anxietate sau abuz de substante. Mai mult decat atat, potrivit raportului, circa 45% dintre persoanele care se sinucid si-au consultat medicul de familie cu cateva zile sau saptamani inaintea decesului.

„Un pacient cu simptome de depresie, anxietate severa sau care abuzeaza de substante trebuie intrebat direct despre suicid”, afirma Lineberry, spunand ca, din pacate, cercetarile arata ca aceasta se intampla doar in jumatate dintre cazuri.

Citeste si:  Noi oportunitati de informare privind celulele stem

Raportul subliniaza potentialele beneficii ale multidisciplinaritatii, pentru imbanatatirea tratamentului anti-depresiv si reducerea riscului de suicid. Evaluarea sistematica a pacientului de catre echipe multidisciplinare cresc sansele de reusita ale tratamentului si contribuie la educarea pacientilor.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.