Medicii romani dezbat problematica bolilor cronice netransmisibile

Please select a featured image for your post

Bolile cronice netransmisibile sunt principala cauza de deces in lume, cu peste 39 de milioane de victime anual, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta majora problema de sanatate publica impune luarea unor masuri eficiente de preventie, tratament si monitorizare. In conditiile in care milioane de romani se confrunta cu afectiuni cronice netransmisibile, personalitati medicale de renume s-au strans in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile pentru a dezbate, a gasi solutii eficiente si a genera bune practici de combatere a acestor patologii.

Organizat sub egida Academiei Romane, primul Congres National Bolile Cronice Netransmisibile a inceput cu abordarea impactului si problematicii bolilor cronice netransmisibile in Romania. Alaturi de autoritati si cele mai importante societati stiintifice si federatii medicale din tara, medicii prezenti au participat la sesiunile dedicate celor patru categorii de afectiuni: bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, diabetul si obezitatea, cancerul si bolile cronice pulmonare.

Citeste si:  Intareste imunitatea copilului pe timp de iarna

„Impactul clinic al unei boli cronice netransmisibile schimba ireversibil viata pacientului. Pus in situatia de a lupta contra unei astfel de afectiuni, pacientul se vede nevoit sa aduca multe schimbari vietii lui cotidiene. Diabetul, bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, bolile cronice pulmonare sau cancerul impun o medicamentatie stricta si costisitoare, iar pe langa durerea fizica pricinuita, aceste boli au si un important impact psihologic asupra pacientului si familiei acestuia”, a punctat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si copresedinte al manifestarii.

Citeste si:  Nou procedeu pentru depistarea anomaliilor fatului inca din faza celulara

In prima sesiune a congresului, dr. G. Tatu-Chitoiu (presedintele ales al Societatii Romane de Cardiologie) a vorbit despre impactul si problematica bolilor cardiovasculare in Romania, iar bolile cerebrovasculare au fost abordate de conf. univ. dr. Cristina Tiu. Dupa ce conf. univ. dr. I. A Veresiu (presedinte Federatia de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice) a atras atentia asupra situatiei ingrijoratoare a bolnavilor de diabet zaharat din tara noastra, prof. univ. dr. Mariana Graur (presedinte Societatea de Nutritie din Romania) a adus in discutie problema obezitatii si a alimentatiei nesanatoase. Impactul si problematica cancerelor a fost prezentata de conf. univ. dr. Alexandru Irimie (rector Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, presedinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sanatatii), iar prof. univ. dr. Florin Mihaltan (presedinte Societatea Romana de Pneumologie) a incheiat aceasta sesiunea plasand Romania pe harta medicinei respiratorii europene.

Citeste si:  Sfaturi pentru picioare sanatoase si frumoase

A doua sesiunea a congresului a avut ca tema „Bolile Cronice Netransmisibile in lumina raportului O.N.U./O.M.S. 2011” si a fost moderata de copresedintii evenimentului, acad. Maya Simionescu si prof. univ. dr. Nicolae Hancu. Speakerii acestei sesiuni au fost: prof. univ. dr. D. Gaita (presedinte Fundatia Romana a Inimii), conf.univ.dr. Cristina Tiu, prof. univ. dr. Maria Mota (presedinte ales Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice), conf. univ. dr. Gabriela Roman (presedinte Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii), conf. univ. dr. Doina Todea si conf. univ. dr. Valentin Cernea.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.