Meningita pneumococica poate fi prevenita prin vaccinare

In Romania au fost semnalate, in ultimele zile, cazuri de meningita pneumococica la copii mici. Aceste cazuri nu sunt singulare – anual sunt diagnosticati si spitalizati copii cu meningita, o inflamatie a foitelor ce invelesc creierul.

Meningita pneumococica – determinata de Streptococcus pneumoniae sau pneumococ – se intalneste mai ales la copiii mici, fiind o forma grava de infectie a sistemului nervos central, uneori fatala. 80% dintre cazurile de meningita pneumococica se vindeca, jumatate dintre ele fara probleme serioase. Totusi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningita, supravietuitorii prezentand un risc crescut de complicatii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului.

Citeste si:  Spune adio depunerilor inestetice de grasime, cu ajutorul lipoaspiratiei

Bacteria care produce meningita pneumococica produce si alte forme de boli, precum otite medii sau pneumonii, toate fiind prevenibile prin vaccinare. In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual pe fondul bolilor pneumococice, jumatate dintre acestia fiind copii cu varsta mai mica de 5 ani. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca boala pneumococica este responsabilul numarul 1 pentru mortalitatea infantila in intreaga lume, iar vaccinarea este singura alternativa viabila de prevenire a bolii pneumococice.

Pneumococul se transmite pe cale aeriana, directa (prin stranut, tuse, contact) sau indirect, prin praf contaminat. Sezonalitatea cazurilor de boli pneumococice urmeaza un model similar cu cel al altor boli respiratorii. Cele mai scazute rate au fost observate in timpul verii, acestea crescand rapid la debutul toamnei si iernii.

Citeste si:  Pentru a se infrana de la dulciuri, Alicia Silverstone apeleaza la ajutorul unui antrenor…canin!

„Ceea ce noi, doctorii, le recomandam parintilor pentru a-si proteja copiii, mai ales in aceasta perioada, este sa ia masuri de preventie. Alaturi de masurile elementare de igiena, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si a alimentelor, vaccinarea precoce, inca de la varsta de sugar, este o metoda eficienta de protectie impotriva infectiilor pneumococice”, a spus Prof. Dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Citeste si:  Reintinerirea pielii si tratarea cicatricilor cu durere minima, mai putine urme pe piele si recuperare rapida

In Romania vaccinarea anti-pneumococ este disponibila de mai mult timp pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice invazive, precum meningita, dar si impotriva otitei medii. De la lansarea vaccinurilor, cateva zeci de mii de copii au fost imunizati impotriva pneumococului. Multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programul national de imunizare. In Romania, costul vaccinarii este suportat de catre parinti.

Sursa: GlaxoSmithKline


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.