Menta poate reduce simptomele colonului iritabil

Oamenii de stiinta de la Universitatea Adelaide (Australia) au demonstrat pentru prima data efectele benefice pe care menta le are in ameliorarea simptomelor colonului iritabil. Aparent, planta activeaza un canal „anti-durere” din colon, reducand durerea inflamatorie din tractul gastrointestinal.

Desi menta este prescrisa de ani intregi in tratamentul acestei afectiuni, pana in prezent nu au existat date clinice care sa demonstreze de ce este atat de eficienta in ameliorarea durerilor, au explicat autorii studiului. Acestia au descoperit ca menta activeaza un canal anti-durere specific, denumit TRPM8, pentru a reduce sensibilitatea fibrelor nervoase, cu precadere a celor activate de mustar si condimentele iuti.

Citeste si:  La Roche-Posay a testat sensibilitatea la soare a peste 6000 de bucuresteni

In opinia cercetatorilor, aceste dovezi constituie un prim pas in realizarea unui tratament de prima linie pentru Sindromul Colonului Iritabil. Sindromul Colonului Iritabil este o afectiune gastrointestinala ce provoaca dureri abdominale, balonare, diaree si/sau constipatie. Simptomele par a fi declansate de consumul de alimente grase ori condimentate, cafea si alcool, insa mecanismele afectiuni sunt mai complexe, afirma cercetatorii, existand o legatura directa intre simptome si episoadele anterioare de gastroenterita, care lasa fibrele nervoase intr-o stare de „alerta”.

Citeste si:  Sindromul picioarelor nelinistite

Sursa: Medindia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.