Metode contraceptive non-hormonale

Exista femei care au contraindicatii pentru anticonceptionalele orale sau carora li se pare incomod a si le administra zilnic. Pentru acestea sunt alternative, cele mai folosite fiind „dispozitivul intrauterin” (steriletul) si spermicidele (anticonceptionalele locale).

Steriletul este un dispozitiv din material plastic special cu fire cu manson subtire de cupru (este vizibil la examenul radiologic). El se introduce de catre medical specialist in uter printr-o manevra simpla, ca la un examen ginecologic obisnuit. In prealabil se face o masurare a cavitatii uterine cu un instrument special, pentru a stabili masura steriletului. Instalarea steriletului este insotita de o senzatie abdominal neplacuta care dureaza doar cateva minute. Firele sunt palpabile in vagin, se poate face autoexaminarea de catre femeie pentru a vedea daca nu cumva dispozitivul a fost eliminat accidental. Efectul anticonceptional nu este datorita prezentei mecanice a steriletului, ci prin producerea de hormoni locali care impiedica incuibarea ovulului fertilizat; nu provoaca avort. Are dezavantajul ca unele femei vor avea menstre cu durata mai mare sau mai dureroase.

Citeste si:  Cum sa scapam de acneea de pe spate?

In functie de materialul folosit (si de pret!) dispozitivul poate fi mentinut 2, 4 sau chiar 10 ani. El este foarte eficace si asigura o contraceptive reversibila, medicul ginecolog il poate extrage cu usurinta la cererea femeii.
Este important de retinut ca steriletul poate fi folosit si ca metoda de contraceptie de urgenta. Daca este instalat dupa unul sau mai multe contacte neprotejate la maxim 5 zile este mai eficace decat contraceptia de urgenta cu pilule (hormonale).

Citeste si:  Noutati in terapia Orthokine pentru combaterea artrozei gleznei

Spermicidele sunt substante care distrug spermatozoizii (benzalconiu, de exemplu, care este si antiseptic local). Ele se prezinta ca geluri, creme, sprayuri sau capsule care se sparg la introducere. Sunt usor de folosit (mai ales in situatii fericite de urgenta), ofera lubrifiere si nu au efecte adverse, decat daca exista o alergie la substanta respectiva.

Citeste si:  Depresia postnatala

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46


7 Comentarii
  1. Foarte dragut articolul… chiar ma intrebam cum functioneaza steriletul. Dar…, domnule doctor, nu va este frica de dna. Anda Barbulescu de la articolul despre contraceptia hormonala? pai daca vede dna Anda Barbulescu articolul asta arunca anatema asupra dumneavoastra. hahaha, ca sa-i faceti, mare-i gradina lui Dumnezeu…. desi dumneaei da dovada de un idealism atat de naiv incat ti-e greu si sa te superi :))

  2. am si eu o intrebare pt. Dl. doctor: daca firele se simt in vagin inseamna ca le simte si barbatul in timpul actului sexual? Va multumesc anticipat pentru raspuns

  3. In opinia mea, nu e vorba de idealism. Idealismul nu e nociv. Dumneaei sufera de fanatism, ceea ce e otravitor. Am citit si eu articolul pe care l-a pomenit de atatea ori. Iar tonul lui reuseste sa fie mai mult fanatico-religios decat stiintific. Chiar daca ar fi adevarate lucrurile pe care le sustine, modul in care o face…

  4. Nu imi este frica daca stiu ca am adevarul de partea mea. Dar, adesea ma indoiesc de adevarurile pe care le cunosc. Mi-e frica de faptul ca pe masura ce invat mai mult, imi dau seama cat de putin stiu. Mentionez ca medicii urmeaza toata viata cursuri cu examene pentru care obtin \”credite\” care le permit sa profeseze (minimum 50 credite/an; eu am pana in prezent 117 credite/2007). Opiniile religioase sau morale ale altora, daca nu deranjeaza pe ceilalti, le respect. Nu pot accepta, de exemplu, pe acei parinti care se opun transfuziilor de sange care ar salva viata copilului lor, pentru ca ar incalca nu stiu ce precept religios al lor (e vorba de o secta). Pe acesti parinti i-as decadea din drepturi parintesti si as scoate copilul din acea familie !
    Despre firele steriletului. Nu se simt de catre barbat fiind foarte fine si se aseamana, se confunda cu pliurile mucoasei vaginale.

  5. O intrebare pentru dl.doctor. Dupa cat timp de la scoaterea steriletului poti ramane insarcinata si cat timp nu ai voie sa intretii raport sexual dupa scoaterea lui? Stiu ca este o perioada anume de timp. Am sterilet de aprox. 4 ani si-mi doresc un copil. Va multumesc anticipat.

  6. Perioada dupa care se dezinhiba uterul pentru a permite nidarea (incuibarirea) oului este variabila, 3-5 zile. Dupa extragerea steriletului este necesar un repaus sexual de cca o saptamana.

  7. Am un sterilet de 5 ani. Doctorul care l-a pus mi-a zis ca tine 10 ani. Din pacate el a murit. Am fost la un control la alta doctorita si a zis ca l-am tinut prea mult, ca la 3-4 ani trebuie schimbat. Dar eu ma simt bine cu el si nu vreau. Ce ziceti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.