fbpx

Micutii incep scoala: cum sa-i mentinem sanatosi?

Scoala este gata sa inceapa si, cu siguranta, sunteti in toiul pregatirilor pentru ca cei mici sa fie perfect echipati in prima zi. Oferta de produse pentru scolari – ghiozdane, rechizite, cutii pentru gustare si nu numai – este deosebit de vasta, insa nu toate produsele pe care le gasiti in comert sunt sigure pentru sanatatea copilului dumneavoastra. Din cauza materialelor din care sunt fabricate, unele dintre acestea pot fi „toxice” pentru copii si dauna mediului inconjurator – iar prezervarea mediului este, cu siguranta, o investitie pe termen lung in sanatatea copilului dumneavoastra. In egala masura, trebuie sa va asigurati ca mancarea micutului va fi pastrata si transportata corespunzator, pentru a inlatura pericolul toxiinfectiile alimentare.

Aveti intotdeauna grija ca gustarea sa nu fie pastrata si transportata in cutii care contin plumb si PVC. Plumbul emite o neurotoxina care are consecinte serioase asupra cresterii copilului. Micutii pot fi expusi unei cantitati reduse de plumb daca ating cutiile respective cu mana sau daca mancarea lor este pastrata direct in cutie. Desi expunerea izolata nu cauzeaza efecte vizibile, cercetatorii sunt de parere ca expunerea prelungita poate duce, in timp, la acumulari suficiente in organismul copilului pentru a-i provoca acestuia probleme grave.

Citeste si:  Obiceiul de a fuma in masina, periculos pentru copii

Este de evitat sa impachetati sandwich-urile, fructe sau legumele in pungi de plastic, fiind de preferat sa optati pentru cutii reutilizabile pentru gustare. Tacamurile de plastic si servetelele de hartie pot fi inlocuite cu tacamuri din otel inoxidabil si servete de bumbac – unele recipiente pentru gustare sunt prevazute cu un compartiment special pentru tacamuri, putand evita astfel ca cel mic sa fie incomodat de tacamurile din inox. Pentru a-i da micutului apa sau sucul preferat, obisnuiti sa nu refolositi sticlele de plastic (PET) – expunerea la temperaturi mari face ca straturile superficiale sa fie dizolvate la nivel molecular, permitand eliberarea de diversi compusi chimici considerati daunatori. De altfel, prin expunerea la soare, ambalajul de plastic nu poate asigura puritatea microbiologica a lichidului. Alegeti, mai degraba, recipiente din otel inoxidabil sau sticla.

Citeste si:  Atentie la diete: pot creste riscul de imbolnavire!

Pentru ca sunt inca la o varsta a descoperirii, copiii tind sa intre in contact cu tot felul de obiecte, iar atunci cand sunt cuprinsi de joc, murdaria este ultima lor grija. De aceea, dezinfectantele pentru maini sunt o solutie din ce in ce mai populara, facand ca micutilor sa le fie mai usor sa se pregateasca pentru a servi gustarea. Aveti insa grija ca atunci cand cumparati un dezinfectant ca acesta sa nu aiba in compozitia sa o substanta numita triclosan. Triclosanul este un compus toxic care se acumuleaza in organismul uman si poate afecta echilibrul hormonal si buna functionare a glandei tiroide.

Si atunci cand ii cumparati micutului un nou ghiozdan trebuie sa tineti cont ca acesta sa nu contina PVC. Optati pentru un rucsac fabricat din materiale reciclabile – astfel veti avea grija ca micutul sa fie sanatos si veti contribui la protejarea mediului. De asemenea, puteti avea aceeasi filosofie eco-friendly atunci cand achizionati hainutele pentru scoala si rechizite – alegeti mai degraba caiete fabricate din hartie reciclata, spre exemplu.

Articol realizat de dr. Andreea Ionescu, MP medicina de familie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.