Milioane de bolnavi de SIDA nu au acces la tratament

Potrivit AIDS Healthcare Foundation (AHF), patru milioane de bolnavi de SIDA din tarile cu venituri mici si mijlocii au beneficiat de medicatia antiretrovirala in anul 2008, cu 36% mai mult fata de 2007. Statisticile au fost date publicitatii in raportul „Catre acces universal: Evaluarea prioritatilor de interventie in HIV/SIDA in sectorul sanitar”, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite (UNICEF) si Programul Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS).

Citeste si:  Durerea sanilor

Numarul bolnavilor care beneficiaza de tratament prezinta, de asemenea, o crestere de 10% in ultimii cinci ani. Cu toate acestea, oficialii AHF au avertizat ca din cele 33 de milioane de persoane infectate cu virusul HIV la nivel mondial, cateva milioane nu au inca acces la tratamentul corespunzator, multi dintre acestia nefiind nici macar diagnosticati adecvat.

„Patru milioane de vieti sunt salvate astazi deoarece multi oameni din tarile sarace de pe intreg mapamondul au acces la medicatia antiretrovirala – o realizare ce trebuie apreciata”, a declarat Michael Weinstein, Presedintele AHF, organizatie care, la momentul actual, furnizeaza ingrijire medicala specializata la peste 110.000 de persoane din 21 de tari.

Citeste si:  Sindromul tunelului carpian

„Cu toate acestea, la nivel mondial 33 de milioane de oameni sunt infectati cu HIV, dintre care mare parte nu au acces la acest tratament care salveaza vieti. Marea majoritate a persoanelor infectate nu sunt la curent cu starea lor de sanatate, deoarece nu au fost niciodata testati pentru acest virus. In timp ce progresele raportate astazi constituie o victorie binevenita in lupta globala impotriva SIDA, trebuie sa tinem seama de faptul ca acest raport arata deopotriva nevoia urgenta de a intensifica actiunile de screening pentru a pune capat raspandirii infectiei si a oferi bolnavilor ingrijiri si tratement corespunzator”.

Citeste si:  Cum ne protejam de riscurile sarcinii? (partea a II-a)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.