Mirosul corporal si temperatura ambientala influenteaza relatiile personale

Cercetatorii sunt de parere ca pe langa cuvinte si gesturi, care modeleaza interactiunile sociale, si alti factori subtili, precum mirosul corporal, proximitatea si chiar temperatura ambientala, influenteaza felul in care relationam cu ceilalti.

Gun R. Semin, cercetator la Universitatea Utrecht din Olanda este de parere ca circumstantele de mediu afecteaza maniera in care judecam persoanele si lucrurile cu care intram in contact.

Intr-un experiment, subiectilor li s-a cerut sa citeasca testimonialele unor personaje, scrise intr-o maniera inteligenta, neutra si respectiv simplista, si apoi sa evalueze inteligenta si sociabilitatea persoanelor respective.

Citeste si:  Un manual in premiera si specialisti in transplant, cu fonduri europene

Atunci cand temperatura din camera unde se desfasura cercetarea era mai ridicata, subiectii au evaluat personajele ca fiind mai sociabile, comparativ cu situatia in care temperatura era scazuta.

Semin a luat in calcul si proximitatea spatiala fata de ceilalti subiecti. Atunci cand participantii stateau mai aproape unul de celalalt (fiecare la cate un computer), acestia au evaluat personajele ca fiind mai sociabile, decat atunci cand computerele, si implicit subiectii, erau la mai mare distanta unul fata de celalalt.

Citeste si:  Consumul de ceapa scade riscul aparitiei bolilor cardiace

De asemenea, oamenii de stiinta sunt de parere ca mirosul corporal influenteaza relatia cu ceilalti. Denise Chen, de la Universitatea Rice, a cules o serie de date stiintifice care demonstreaza ca, asemenea animalelor, oamenii comunica prin mirosul corporal.

Unele date arata ca, la nivel cerebral, femeile raspund diferit la transpiratia masculina, in functie de motivele care provoaca transpiratia. Daca transpiratia apare in timp ce barbatii urmaresc materiale erotice cu potential excitant, atunci in creierul femeii se activeaza acele regiuni responsabile cu recunoasterea emotiilor. Acest tipar neurologic nu a fost remarcat la femei atunci cand acestea percep mirosul de transpiratie, in alte circumstante.

Citeste si:  Campanie de informare privind cancerul de san, in Constanta

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.