Mit daramat: contraceptivele orale nu ingrasa!

Mitul potrivit caruia contraceptivele orale favorizeaza cresterea in greutate a fost recent daramat de oamenii de stiinta de la Oregon Health & Science University (Statele Unite). Dupa un an de cercetari, folosind modele animale al caror sistem reproducator este similar celui uman, cercetatori pot afirma ca nu exista nicio legatura directa intre administrarea de contraceptive orale si modificarea greutatii corporale.

„Preocuparile privind cresterea in greutate constituie o problema importanta, de vreme ce constituie principalul motiv pentru care femeile evita sau intrerup tratamentul cu contraceptive orale, fapt ce duce la cresterea riscului de sarcini nedorite”, a mentionat dr. Alison Edelman, coordonatoarea studiului.

Citeste si:  Tu si adolescentul tau

Pentru a ajunge la concluzia ca nu exista nicio legatura directa intre contraceptivele orale si cresterea in greutate, oamenii de stiinta au studiat timp de un an un grup de maimute macac, animale al caror sistem reproducator este similar celui uman. La inceputul studiului, jumatate dintre subiecti aveau o greutate corporala normala, in timp ce cealalta jumatate cantareau peste greutatea normala. Subiectilor le-au fost administrate contraceptive orale timp de opt luni.

Citeste si:  Depasirea depresiei

Rezultatele studiului au aratat ca, in randul subiectilor cu greutate normala nu s-au inregistrat cresteri in greutate, in timp ce subiectii obezi au inregistrat o reducere a greutatii corporale de 8.5%. Mai mult decat atat, subiectii obezi au experimentat o reducere cu 12% a tesutului adipos, ca urmare a cresterii ratei metabolice bazale.

„Este foarte probabil ca acest mit sa ramana actual din pricina luarii in greutate care vine odata cu inaintarea in varsta, insa este in mod gresit atribuita folosirii contraceptivelor orale. Realizam ca studiile pe subiecti non-umani nu pot elimina in intregime aceasta asociere, insa reprezinta o dovada demna de luat in seama ca femeile nu ar trebuie sa fie la fel de ingrijorate ca pana acum”, au explicat cercetatorii.

Citeste si:  "Am demonstrat ca suntem un producator roman de sapunuri naturale... altfel"

Sursa: Human Reproduction Journal


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.