Moasa independenta – intre prejudecati si perspective de viitor

Please select a featured image for your post

Cu ocazia Zilei Internationale a Moasei sarbatorita anual pe 5 mai, Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare si compania Houston NPA organizeaza simpozionul national „Moasa independenta – veriga lipsa”. Evenimentul se va desfasura in Aula Academiei Europene HIV/SIDA si de Boli Infectioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei Bals din Bucuresti, in data de 5 mai, intre orele 10.00 si 18.00.

Inca de la inceputul istoriei omenirii, femeile au ajutat alte femei in tranzitia catre perioada maternitatii. In tarile occidentale unde nasterea este parte integranta a vietii de familie, moasele sunt furnizori primari de servici de sanatate. Tarile cu ratele cele mai mari ale asistentei la nastere acordate de moase si cele care pun pret pe pregatirea teoretica si practica, educatia si „imputernicirea” femeii care da nastere atat din punct de vedere fizic cat si emotional, sunt si tarile care au cele mai bune rezultate inregistrate la nastere pentru mame si copii.

„Sa fii alaturi de o femeie in momentul cel mai puternic si mai intens din viata ei este un privilegiu. Sa intampini o noua viata cu caldura si respect este un miracol. Pe 5 mai sarbatorim Ziua Internationala a Moasei. Aducem impreuna moase, medici, gravide, psihologi si pe toti cei dornici sa afle ce inseamna cu adevarat Moasa Independenta”, a declarat Irina Popescu, Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare.

Rolul moasei: Romania vs. tarile occidentale

Potrivit Ordonantei 144/2008 art 7, moasa urmareste o femeie gravida, asista nasterea si insoteste mama si copilul in perioada post-partum, adica primele 6 saptamani dupa nastere, in situatia in care totul decurge normal, fiziologic, adica in peste 70% cazuri. Tot moasa este abilitata sa recunoasca si sa trimita catre medic orice patologie care apare in decursul sarcinii, nasterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educa cuplurile in timpul sarcinii in privinta nasterii, alaptarii si ingrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igiena si alimentatie), iar dupa nastere se ocupa de consilierea mamelor in alaptare.

Citeste si:  Odorizantele, toxine parfumate

Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica, atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru nou nascuti. Moasa respecta si intelege nevoile personale ale mamei si se concentreaza pe procesul natural al sarcinii, travaliului si nasterii.

In acest moment, opinia publica din Romania nu intelege ce inseamna o moasa adevarata. Cuvantul „moasa” este asociat fie cu moasa comunala, fara cunostinte in domeniu, fie cu asistenta de obstetrica din maternitati.

„Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania, pentru a nu fi confundata cu ceea ce nu este. Medicul se ocupa de patologie, moasa de fiziologie. Doar ca, in ultimii zeci de ani, medicul a preluat si partea moasei, ocupandu-se el si medicalizand excesiv sarcina si nasterea. Acum este randul moaselor sa-si recastige drepturile, sa atinga un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupa de patologie, de interventie. Cand nu este necesara nicio interventie, medicul nu are ce sa vindece, ce sa repare, iar aici intervine rolul moasei, care asteapta si nu intervine in normalitatea procesului”, a explicat Irina Popescu.

Citeste si:  Cercetatorii sustin ca virusul hepatitei C creste riscul de cancer limfatic

In tarile occidentale, moasele beneficiaza nu numai de facultati de profil, dar si de numeroase cursuri de perfectionare. Pentru ca pot asista si coodona nasterile acasa, moasele sunt obligate sa aiba contract cu un medic sau cu o unitate medicala care sa preia gravida in clipa in care apar complicatii.

Spre exemplu, Olanda se distinge de celelalte state ca fiind tara cu cele mai multe nasteri la domiciliu. Metoda, considerata in alte parti ale lumii depasita si riscanta, nu numai ca este sustinuta de sistemul de sanatate, dar este o alegere foarte obisnuita. Olanda are o cultura total diferita si un sistem care permite moaselor olandeze sa lucreze independent si asta nu pentru ca moasele sau obstetricienii de acolo sunt diferiti de cei din alte tari, ci metoda olandezilor este concentrata pe acordarea de servicii in favoarea pacientei gravide, luand ce e mai bun din ambele metode (nasterea acasa cu moasa si gestionarea situatiilor de urgenta in colaborare cu medicii).

In Olanda, moasele au apartinut sistemului medical inca din 1972, fiind pe aceeasi treapta cu medicii de familie, dentisti, farmacisti, obstetricieni. Trainingul academic si practic pentru moase s-a situat mereu la cel mai inalt nivel, cu criterii stricte de admitere la facultati (istoric academic, teste de personalitate si comportament). Aceste criterii au condus la formarea unui nucleu de moase foarte bine pregatite, ceea ce se reflecta si in termenul olandez de „moasa”, care se traduce in romana prin „femeie inteleapta”.

Citeste si:  Ce facem cu kilogramele in plus, in prag de primavara?

Irina Popescu este de parere ca „nasterea acasa nu va fi aleasa de majoritatea gravidelor din Romania. Dar in schimb, nasterea asistata de moase poate sa aiba loc in spitale, in centre speciale de nasteri, nu neaparat acasa. Implementarea sistemului de supraveghere perinatala cu moasa trebuie sa fie facuta la nivel national, atat in mediul urban precum si in cel rural, treptat. Nu este nevoie de promovarea excesiva a nasterii la domiciliu, atat timp cat femeile au dreptul sa aleaga nasterea cu moasa in spital sau in centre de nasteri (inca inexistente la noi).

Centrele de nastere din strainatate functioneaza numai cu moase pregatite si experimentate, dar in Romania, fiind la inceput conceptul, aceste centre ar trebui sa functioneze in imediata apropiere a spitalelor, iar nasterile normale si fara complicatii sa fie gestionate de moase, in colaborare cu obstetricieni, neonatologi etc.

Nu cred ca exista o reticienta a femeilor de a naste cu moasa. Cred ca femeile inca nu cunosc competentele unei moase. Tocmai asta reprezinta o provocare in acest moment: de a a scoate in fata acest specialist, care se ocupa de gravida, e foarte competent si ii ofera pe langa actul medical in sine si sprijin emotional, incurajare”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.