Mobilitatea – componenta importanta a fitness-ului

Mobilitatea ca si forta sau rezistenta este una dintre componentele de baza ale fitness-ului. Am remarcat in sala de fitness persoane care executa ‘semi – exercitii’, tocmai din cauza lipsei mobilitatii.

Mobilitatea este o calitate motrice importanta in foarte multe sporturi, dar si in fitness. Poate ca unele dintre voi se pintreaba la ce e buna sau ce rol are ea in antrenamentul de fitness. In primul rand o mobilitate buna duce la o executie corecta a exercitiilor. De asemenea, poti executa cu usurinta exercitii care la inceput ti se pareau imposibil de executat. Mobilitatea determina modificari si in simplul mers sau in tinuta fiecareia
Exista foarte multe metode de dezvoltare a mobilitatii dar cele mai utilizate sunt urmatoarele:

Citeste si:  Menta

Stretching-ul – utilizeaza mijloace pasive (acestea sunt exercitiile in care actiunea de intindere se realizeaza datorita interventiei unor forte externe, reprezentate de gravitate, partener, greutatea segmentelor sau forta proprie) implicind concentrarea asupra efectului acestora in cadrul articulatiilor, muschilor si tendoanelor. Antrenamentul de stretching se poate desfasura dimineata sau seara, la inceputul sau sfarsitul fiecarui antrenament si nu necesita calitati fizice deosebite. Sunt multe persoane care adopta acest tip de antrenament si se dovedeste foarte eficient nu numai in dezvoltarea mobilitatii, dar si ca un mod de intindere si relaxare a musculaturii.

Citeste si:  5 sfaturi de care e bine sa tii cont daca vrei sa slabesti fara a pierde masa musculara

Circuitul – desi este o metoda specifica dezvoltarii fortei, circuitul a castigat tot mai mult teren in ceea ce priveste utilizarea lui si in dezvoltarea mobilitatii articulare.
Haideti sa trecem in revista cateva exercitii pentru dezvoltarea mobilitatii.

EXERCITIUL 1.
Fandare inainte pe piciorul drept-stang cu arcuire ( 2 serii x 20 arcuiri)

EXERCITIUL 2.
Fandare laterala pe piciorul drept-stang cu arcuire (2 serii x 20 arcuiri)

EXERCITIUL 3.
Asezat departat: aplecarea trunchiului inainte (3 serii x 20 arcuiri). La sfarsitul fiecarei serii mentineti pozitia 30-40 secunde.

Citeste si:  Potentialul pastilei Viagra in combaterea impotentei, descoperit din greseala

EXERCITIILE 4,5,6.
Culcat pe spate: balansul piciorului drept-stang inainte (3 seriix 15 repetari)

EXERCITIILE 7,8,9
Asezat lateral: balansul picirului drept – stang lateral (3 serii x 15 repetari).

EXERCITIILE 10,11
Asezat pe genunchi: balansul piciorului drept – stang inapoi (3 serii x 15 repetari)

Aceste exercitii se executa fara pauza intre serii. Incercati la sfarsitul fiecarui exercitiu sa mentineti piciorul sus 30-40 secunde. Nu va asteptati la rezultate semnificative dupa doar cateva sedinte. Este nevoie de multa rabdare si perseverenta.


4 Comentarii
  1. Dupa ce vin de la sala ma simt alt om. Ma simt usoara, articulatiile imi sunt mai mobile, deci cred ca au importanta exercitiile

  2. mie imi place la nebunie miscarea si ma bucur de ea in fiecare zi, cat pot… mai ales pentru dispozitia pe care mi-o da, nu numai fizica. parca imi regasesc disponibilitatea de a iesi din casa in weekend si de a face si altceva dupa orele de program la serviciu, si asta e pentru mine un dar ceresc. apropos de discutiile de azi despre munca pana la istovire …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.