Mortalitatea infantila a scazut cu 60% in ultimii 40 de ani

Numarul deceselor in randul copiilor cu varsta pana in cinci ani a scazut cu 60% in ultimii 40 de ani, potrivit unui nou studiu publicat saptamana aceasta. In ultimii 20 de ani, acest declin imbucurator, mainifestat la nivel mondial, se traduce prin scaderea numarului de decese in randul nou-nascutilor si copiilor pana la cinci ani, de la 11,9 milioane la 7,7 milioane in 2010.

Desi numarul de decese se pastreaza inca mare, acesta este influentat de faptul ca in tarile sarace anumite maladii nu au fost inca eradicate. Un copil nascut astazi in Mali sau Nigeria este cu aproape de sase ori mai putine sanse de a trai pana la varsta de cinci ani, decat un copil nascut in tarile scandinave.

Citeste si:  Un spray ii poate face pe barbati mai deschisi spre manifestarea emotiilor

Daca aceasta scaderea se va mentine, 31 de tari vor putea atingeobiectivul trasat de ONU – de a reduce mortalitatea infantila cu 66% pana in 2015 – printre care si Brazilia, Mexic, Malaezia si Egipt.

In 1970, din 1.000 de copii nascuti vii, peste 200 mureau inainte de varsta de 5 ani. Pana in 1990, aceasta realitate se pastra doar in 12 tari, iar astazi nicio natiune de pe glob nu mai depaseste aceasta cifra fatidica, potrivit recentului studiu.

Citeste si:  Romania are una dintre cele mai mari rate ale avorturilor: circa 350/zi

Masurile de imunizare, de combaterea a malariei, prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la fat si medicamentele anti-retrovirale au contribuit, in opinia specialistilor, la aceasta tendinta descendenta. Cu toate acestea insa, tarile industralizate pastreaza o rata a mortalitatii mai scazuta decat cea a tarilor in curs de dezvoltare. Dupa Singapore, cele mai scazute rate ale mortalitatii la nivel mondial se inregistreaza in Islanda, Suedia, Cipru si Luxemburg.

Citeste si:  Alimentatie echilibrata

Statele Unite, pe de alta parte, inregistreaza o rata a mortalitatii infantile aproape dubla comparativ cu media europeana.

Sursa: AFP


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.