fbpx

Musetelul, planta cu o mie de intrebuintari

Please select a featured image for your post

Musetelul este o planta erbacee, recunoascuta pentru proprietatile sale binefacatoare, un veritabil campion al sanatatii, dar si in ingrijirea pielii si a parului. Musetelul este considerat „prietenul casei”, neexistand persoana care sa nu fi baut macar o data in viata un ceai de musetel. Exista numeroase specii de musetel care cresc in regiunea temperata a Asiei, in Africa de Nord, dar si in Europa. Cele mai cunoscute specii de musetel utilizate pentru efectul lor terapeutic sunt: musetelul comun, (Matricaria chamomilla) si romanita ( Anthemis nobilis). Naturistii ne indeamna sa recoltam musetelul din preajma padurilor evitand pajistile care sunt apropiate de sosetele din cauza poluarii. Recoltarea florilor se face inainte de maturitate. Planta se usuca la umbra si se pastreaza in ambalaje de hartie in locuri uscate. Secretul virtutiilor terapeutice ale musetelului il constituie continutul important de azulene ce se regaseste in uleiul esential extras din florile acestei plante. Musetelul pentru sanatate Aceasta planta are numeroase proprietati curative: este un bun antiinflamator, decongestionant, antialergic, antiinflamator, antiseptic si antispastic. Musetelul stimuleaza regenerarea tesuturilor, activand procesul de epitelizare. Aceasta planta are un rol important in normalizarea metabolismului la nivelul pielii. Are efecte recunoscute in astmul bronsic si in afectiuni gastrice (ulcere gastrice, colici, enterocolite, balonari, etc). Un alt efect recunoscut al musetelului apare in tratarea afectiunilor cailor urinare, si in inlaturarea iritatiilor de la nivelul intestinului gros prin clisme facute cu ajutorul infuziilor de musetel. Este recunoscuta eficienta musetelului si in tratarea unor afectiuni specific feminine, menstre neregulate, tulburari generate de menopauza, hipomenoree, dismenoree. Pe langa aceasta florile de musetel contin zinc, ce ajuta la ameliorarea durerilor menstruale. Musetelul este un remediu excelent pentru arusuri, abcese, rani usoare de la nivelul pielii, ulceratii, eczeme sau furunculoze. Ca agent antialergic, el poate fi utilizat in eruptii cutanete de natura alergica fiind foarte eficient in tratarea urticariei. Uleiul de musetel isi dovedeste eficienta si in tratarea suferintelor celor mici, mai ales datorita unei toxicitati reduse ale acestui preparat. Are actiune antiinflamatorie si sedativa si poate trata cu succes convulsiile, irascibilitatea, furia, hipersensibilitatea, degajarea sinusurilor, astmului, etc.
Citeste si:  Ciupercile - anticancerigene
Florile acestei plante sunt utilizate in diverse moduri: sub forma de infuzie – 1-2 lingurite pulbere de flori la o cana cu apa clocotita; sub forma de tinctura – preparata din 20 de grame flori maruntinte si 2 linguri de alcool de 70%, ulterior adaugandu-se 200 de ml de ulei comestibil care se fierb in bain-marie 2-3 ore si se lasa 7 zile la temperatura camerei dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare si sub forma de ulei esential – reteta dateaza de peste 250 de ani.
Citeste si:  A cincea luna de sarcina
Musetelul pentru frumusete Uleiul esential de musetel face parte din compozitia numeroaselor produse cosmetice – creme, masti, sapunuri, sampoane etc. Musetelul se dovedeste potrivit in orice problema a tenului, in tratarea tenurilor uscate, imbatranite, palide si ridate se folosesc comprese cu infuzie de musetel. Pentru a trata aspectul inestetic al tenului gras si seboreic se recomanda bai de abur cu infuzie de musetel. Pentru tenurile iritate, sensibile, congestionate sau cuperozice se foloseste infuzia de musetel sub forma de comprese sau pulverizari, dimineata si seara dupa demachiere. Florile acestei plante pot fi utilizate si in decolorarea naturala usoara a parului blond. De asemenea infuzia de musetel este utilizata in igiena oculara, edeme oculare, pleoape inflamate sau cearcane. Infuzia poate fi folosita in acest scop sub forma de comprese aplicate pe ochii inchisi in fiecare seara. Musetelul poate fi folosit si pentru hidratarea pielii, fiind amestecat cu jumatate de litru de ulei de masline, ingredientele fiind macerate in bain-marie timp de doua ore, racite si strecurate, ulterior fiind depozitate in sticlute inchise la culoare, intr-un loc rece si intunecos. Acest ulei va fi folosit pentru masajul pielii uscate si sensibile, avand efecte benefice si asupra durerilor musculare si reumatismale.
Citeste si:  Ar-Medica - un eveniment pentru sanatate
Musetelul este o planta la indemana oricui, cu intrebuintari multiple in diverse domenii, fiind usor de preparat in produse cosmetice sau farmaceutice si avand efecte benefice la scurt timp de la inceperea tratamentului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.