fbpx

Neglijarea copiilor de catre parinti: cea mai raspandita forma de abuz in Romania

Neglijarea copilului de catre parinti este forma de incalcare a drepturilor copilului cea mai des raportata catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate in anul 2009 fiind cazuri de neglijare.

Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz inregistrate in 2009, 1326 au reprezentat abuz fizic, 1151 abuz emotional, 572 abuz sexual si 8.101 cazuri de neglijare in familie. Organizatia Salvati Copiii Romania a demarat programul „Parinti competenti, copii sanatosi – Dezvoltare de servicii de parenting in Romania”, prin deschiderea a cinci centre de servicii de parenting, in care vor fi integrati parinti si copii provenind din familii vulnerabile.

Organizatia Salvati Copiii Romania a inaugurat, la Bucuresti, in prezenta reprezentantului OMS in Romania, Dr. Victor Olsavszky, primul Centru de Consiliere pentru Parinti. Noul centru este implementat prin proiectul „Towards positive healthy parenting in Romanian families/Parinti competenti, copii sanatosi – Dezvoltare de servicii de parenting in Romania” si beneficiaza de sustinerea financiara a Islandei, Liechtensteinului si a Norvegiei prin Mecanismul Financiar EEA.

Citeste si:  Populatiile care consuma regulat Omega-3, mai longevive

La nivel national, exista o predilectie a neglijarii copiilor in regiunile sud-est (24% din totalul cazurilor de neglijare raportate in anul 2009), respectiv nord-est (peste 18% din totalul cazurilor de neglijare). Potrivit datelor disponibile, zona de sud-est a tarii este cu cel mai mare numar de copii ramasi singuri, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate.

Cativa dintre factorii de risc ce tin de componenta si functionalitatea familiei sunt: existenta unui climat socio-afectiv defectuos (relatiile tensionate, atitudinile violente, mediul lipsit de securitate afectiva dezvolta un comportament agresiv si interactioneaza violent), tipul familiei (numarul de membri, familii dezorganizate, conditiile economice precare, in familiile cu multi copii se dezvolta comportamente abuzive mai ales intre frati), lipsa de modele, nivelul scazut de educatie al parintilor, lipsa de informare, pregatire si educare in exercitarea rolului de parinte, delegarea responsabilitatii parintilor pentru educarea copilului spre scoala, scaderea autoritatii parintilor, criza valorilor familiale si interesul minim acordat de parinti colaborarii cu corpul profesoral pentru interventia in cazurile elevilor cu comportamente dezadaptative, degradarea interesului factorilor educationali (familia, scoala) pentru procesul educativ al minorilor.

Citeste si:  Metode de recuperare in scolioza functionala

Centrele de consiliere pentru parinti sunt organizate in Bucuresti, Iasi, Suceava, Targu Mures si Timisoara. Principalele servicii oferite sunt: consiliere individuala si de grup pentru parinti si copii, pregatire si consultanta pentru specialistii din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei sociale, precum si activitati de informare si educatie desfasurate in comunitate, la nivel urban si rural.

Potrivit datelor OMS din 2007, 20% dintre toti copiii si tinerii din Europa dezvolta o problema de sanatate mentala intr-un anumit moment al copilariei lor. Multe probleme de sanatate mentala, sociale si economice sunt legate de anumite disfunctii existente la nivelul familiei. Factorii de risc ai familiei (abilitati parentale nedezvoltate, conflict familial, divort) influenteaza direct dezvoltarea copilului, crescand riscul ca unii copii sa dezvolte probleme emotionale si comportamentale majore. In afara propriei experiente de a fi parinte, parintii primesc putina pregatire, iar problema este si mai suparatoare atunci cand parintii au un copil cu probleme de sanatate mentala sau de comportament.

Citeste si:  Creeaza-ti propriul program de fitness

Centrele de Consiliere pentru Parinti sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar care isi propun promovarea, dezvoltarea si implementarea de servicii imbunatatite de parenting, pentru a asigura integrarea parintilor intr-un program de consiliere („parenting”) inainte ca dificultatile din relatia copil-parinte sa il plaseze pe copil intr-o situatie de risc. Centrele beneficiaza de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenti sociali, psihopedagogi, ce ofera servicii specializate intr-un mediu prietenos, accesibil si nestigmatizat.

Exista date substantiale care arata ca serviciile de training pentru parinti bazate pe principiile invatarii sociale produce schimbari semnificative si imediate atat la parinte cat si la copil si sunt eficiente in reducerea riscului prezent in familie ca urmare a problemelor de comportament ale copilului.

Sursa: Salvati Copiii Romania

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.