fbpx

Neglijarea copilului, cea mai dramatica forma de abuz

Din datele furnizate de catre Directia Generala Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, 11.232 de copii au fost victime ale unei forme de abuz. Cele mai multe dintre abuzuri se petrec in familie – 10.395 de copii au suferit o forma de abuz in cadrul familiei, pe primul loc fiind neglijarea copilului.

Neglijarea copiilor, constand in nesupravegherea adecvata de catre parinti sau alte rude, lipsa unei comunicari autentice cu parintii si lipsa petrecerii unui timp de calitate cu copilul, slaba implicare in procesul de disciplinare, cat si in cel educativ, este alarmanta. In majoritatea cazurilor inregistrate, neglijarea are loc intre 3 si 17 ani, practic de-a lungul intregii dezvoltari a copilului. Familia este, din datele furnizate, mediul cu cea mai crescuta incidenta a abuzurilor asupra copilului.

Citeste si:  De ce se recomanda copiilor uleiul de peste?

Astfel, din totalul de abuzuri fizice asupra copilului, de 1.254, 1.188 au loc in familie, iar din 1.218 cazuri de abuz emotional asupra copilului, 1.169 au avut loc in familie. In ceea ce priveste abuzul sexual, dintr-un total de 623 cazuri, 367 s-au petrecut in familie.

In ceea ce priveste distrubutia pe sexe, diferente semnificative observam in cazurile de abuz sexual, fetele fiind in cele mai multe dintre cazuri victime (134 baieti si 489 fete). In cazul neglijarii, unde grupa de varsta cea mai vulnerabila este 3-17 ani, nu sunt diferente semnificative privind distributia pe sexe.

„Cel mai adesea, problemele emotionale ale copilului incep in familie si se rasfrang asupra intregii dezvoltari a acestuia – intergrarea scolara, abilitatile sociale, capacitatea de a-si recunoaste si rezolva problemele. Este esential ca un parinte sa isi cunoasca copilul, pentru a putea preintampina probleme grave, printre care disparitia voluntara de acasa, asocierea cu un anturaj periculos sau chiar consumul de droguri. De aceea, o parte importanta a unei dezvoltari sanatoase a copilului este consilierea si educarea parintilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Citeste si:  Liana Stanciu si Mihai Georgescu vorbesc despre Dormeo

Sursa: Organizatia Salvati Copiii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.