fbpx

Neimplinirea sexualitatii isi are originea in interdictiile din copilarie

Sexualitatea exercita o atractie permanenta si pune deseori probleme morale. Uneori interdictiile din copilarie sunt atat de puternice incat nu permit o satisfacere sexuala decat sub semnul unei puternice vinovatii. Dar ce putem intelege din aceasta fraza?

Va propun sa discutam un pic despre semnificatia sa plecand de la premiza ca ea vorbeste despre multe situatii raspandite si cunoscute. Pare un lucru simplu – a fost o data asa – ceva interzis si acum este timpul pentru a desfasura liber, fara interdictia amintita. De ce nu stau lucrurile asa. In mod sigur persoana stie ca este libera si doreste sa aiba un act sexual satisfacator. Daca lucrurile ar sta asa aceasta fraza ar fi lipsita de sens.

Am putea sa presupunem ca este vorba de un fel de caine al lui Pavlov in care ceva invatat continua sa existe, cu alte cuvinte, de un reflex. Ipoteza cade cu usurinta, nu putem sa comparam actul sexual si investirea in el cu un act reflex decat in masura in care el functioneaza astfel incat sa existe stimuli importanti. Si daca am merge pe varianta aceasta ar presupune ca este irezolvabil, iar experienta arata ca lucrurile nu stau deloc asa. Aceasta ipoteza ar fi o aparare impotriva nevoii personale de rezolvare.

Citeste si:  Cercetatorii britanici au realizat un dispozitiv pentru refacerea inimii

Ceea ce ne scapa deseori este faptul ca aceasta situatie este inconstienta. Nu este reflexa, ci inconstienta. Adica, acest rationament este facut de persoana in cauza fara ca ea sa stie prin gandirea ei ca il face. Prin aceasta ne-am apropia de ideea de reflex. Adica in momentul in care ceva este asociat cu excitarea, corpul se opune si incearca sa evite starea intrucat ea este interzisa. Faptul ca este inconstient inseamna ca este in afara constientului.

Asadar am putea sa gandim cam asa – daca nu ar mai fi inconstient, atunci s-ar rezolva de la sine. Modalitatea de a afirma acest lucru nu este insa o solutie. Chiar daca persoana ar fi foarte convinsa ca lucrurile stau asa, lucru rar in afara unei psihoterapii, inconstient nu s-ar modifica nimic. Credinta in adevarul acesta nu conduce nicaieri. In acest caz am putea sa descriem situatia ca fiind o intelectualizare, o explicatie intelectuala are rolul de a substitui o problema si trairile aferente. „Exista aceasta problema pentru ca in copilarie mi-a fost interzis”. Celalalt ce ar putea raspunde?

Citeste si:  Zentiva lanseaza Tezeo - generic antihipertensiv cu protectie cardiovasculara

Sa mergem si mai departe. Cum totusi am putea sa ajungem sa vorbim intr-un mod real despre situatia de acum si cea de atunci? Pentru acest lucru este necesar sa existe un instrument de lucru care sa constituie o cale de acces spre inconstient. Cum ajungem acolo? Calea descoperita de Freud a ramas indiferent de modificarile aparute. Si anume, prin asocieri libere. A spune ceea ce exista in persoana asa cum sunt in ea fara sa incerce sa le evalueze, cantareasca, evite etc.

Aceasta modalitate ne poate conduce la copilarie si in prezent. Dar faptul de a spune liber ceea ce ai in minte pe strada sau in familie sau oriunde nu pare nici o cale de ceva. Pentru ca lucrurile se pierd cu usurinta si, in afara unor situatii mai mult sau mai putin comice sau penibile sau bizare, nu s-ar obtine nimic altceva.

Citeste si:  De sarbatori, atentie la indigestie !

Asa cum pentru a visa este necesar sa dormim, pentru asociatii libere este nevoie de un cadru adecvat. Asa cum construim visul se construieste si ceea ce este inconstient. Dar pentru asta este necesar sa mai avem in vedere doua parti – un psihoterapeut care sa asculte si un cadru care sa ii contina pe amandoi. Astfel, ei isi vor putea propune sa se lase in cautarea inconstientului si sa descopere ceea ce este acolo. Iar acest sistem va conduce la tratare si la considerarea ca atare a propozitiei cu care incepeam. In afara acestor lucruri fraza de mai sus ramane o simpla fraza inteligenta.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.