Nevoia de „a lua o pauza” este dictata doar de mintea noastra

Deseori, dupa o ora de invatat sau munca, simtim nevoia de „a lua o pauza”, insa un nou studiu arata ca totul este doar in mintea noastra. Rezultatele obtinute de oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford contesta teoria conform careia vointa este o resursa limitata, pe care trebuie sa o „realimentam”.

Pana acum, oamenii de stiinta au considerat ca vointa este o resursa care se epuizeaza usor, fiind nevoie sa ne reincarcam bateriile prin odihna, alimentatie sau alta distractie fizica menita sa ne departeze de sarcina care ne suprasolicita.

Citeste si:  Cercetatorii afirma ca persoanele agitate se ingrasa mai greu

Insa noul studiu vine sa demonstreze contrariul. „Daca credem ca puterea vointei este o resursa biologica limitata, atunci cu atat mai mult ne vom simti obositi si distrasi atunci cad trebuie sa indeplinim o sarcina dificila”, explica Veronika Job, coordonatoarea studiului, adaugand ca, daca dimpotriva vom privi vointa drept o resursa care se consuma greu, atunci vom da un randament bun pentru perioade mai lungi de timp.

Citeste si:  Atentie! Nu lasa snacksurile de la petrecere sa iti strice dieta!

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au descoperit ca, dupa indelinirea unei sarcini obositoare, cei care considerau sau fusesera convinsi ca vointa este o resursa limitata, au dat un randament mai scazut la testele de atentie si concentrare, comparativ cu cei care aveau convingerea ca ei sunt cei care controleaza vointa si puterea de munca, nu invers.

Citeste si:  Americanii au descoperit un nou tratament anticelulitic, injectiile cu colagen

„Vointa nu se bazeaza pe un proces biologic, asa cum am fi crezut. Faptul ca noi credem ca putem da dovada de vointa si putem indeplini o sarcina, indiferent de dificultate, este ceea ce ne influenteaza comportamentul”, explica cercetatorii.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.