Noi directii si rezolutii pentru asociatiile de pacienti

Please select a featured image for your post

Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din perioada 5-7 martie 2010 s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei si cu participarea Ministerului Sanatatii. Organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.) in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, Forumul a reprezentat un eveniment creat de asociatiile de pacienti pentru asociatiile de pacienti si reprezinta o premiera pentru ca a reunit 400 de reprezentanti ai 118 federatii si asociatii de pacienti din Romania.

Cezar Irimia, presedinte COPAC a anuntat ca „sistemul de sanatate trebuie sa fie centrat pe pacient, pe pacientul care trebuie sa aiba drept de vot atunci cand se decide pentru el. Pana acum pacientii au fost doar simplii observatori. Sistemul este in colaps si este de cativa ani intr-o continua reformare. Reforma trebuie sa inceapa acum de jos in sus, de la pacient spre autoritati”.

Citeste si:  Poti fi in „forme" chiar si dupa ce ai pierdut mai multe kilograme

„Trebuie sa fim organizati cat mai coerent si solidar. Nu trebuie sa gandim fiecare pentru fiecare, ci trebuie sa avem o voce puternica, sa fim pozitivi si sa construim. Acest Forum e dovada ca putem construi si ca avem posibilitatea si oportunitatea sa ne impunem punctul de vedere” a declarat in cadrul Forumului Nicolae Vlad Popa, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Dizabilitati Musculo-Scheletice din Romania, asociatie care si-a anuntat in premiera duminica 7 martie cererea de adeziune la COPAC, care in prezent este singura structura nationala care reuneste 5 federatii si 3 asociatii de pacienti.

C.O.P.A.C. si CMR spera ca in urma organizarii acestui eveniment, asociatiile de pacienti sa fie recunoscute ca o parte importanta a sistemului de sanatate si ca parteneri de dialog in relatia cu autoritatile decidente.

Citeste si:  Fereste-te sa iei somnifere care sunt prescrise pentru altcineva

In cadrul Forumului au fost realizate relationari si s-au pornit multiple parteneriate intre asociatiile de pacienti. In urma consultarii asociatiilor de pacienti prezente la Forum, s-a nascut o Rezolutie. Aceasta va fi transmisa tuturor asociatiilor de pacienti care au fost prezente la Forum pentru ratificare si va fi facuta publica in cadrul unei conferinte de presa organizata pe data de 12 martie (ora si locatia comunicate in curand), cu ocazia Zilei Europene a Pacientului.

Pe parcursul celor 3 zile de dezbateri, s-au atins subiecte precum: prezenta pacientilor in comisiile de specialitate de la Minister, sublinierea importantei existentei unor organisme care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor, accesul pacientilor la tratament, drepturile si obligatiile pacientilor, durerea in viata pacientului cronic, recuperarea medicala si asistenta de urgenta pentru bolnavii cronici, medicamentele si reglementarile prin care trec, rolul si organizarea unei asociatii de pacienti, accesul la programe si finantari pentru asociatii si problemele cu care se confrunta sistemul sanitar.

Citeste si:  Ciuperca piciorului

Participantii la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti vor primi gratuit in luna aprilie 2010 „Ghidul Pacientului Roman”, o publicatie anuala dedicata publicului larg, lansata de Houston NPA. „Ghidul Pacientului Roman” va contine capitole de informatie medicala, dar si notiuni juridice si administrative, va cuprinde datele de contact ale asociatiilor de pacienti si prezentarea unor informatii importante oferite in cadrul Forumului, insotite de imagini.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.