fbpx

Noi tehnici imagistice in evaluarea tumorilor hepatice

Ultrasonografia virtuala in timp real este o tehnica imagistica noua care combina in timp real ecografia transabdominala cu tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RM), fiind descrisa de medicul specialist Adrian Saftoiu, in cadrul celei de-a XIX-a editie a Congresului National de Hepatologie, desfasurat la Bucuresti in perioada 10 – 12 septembrie.

Tehnica include, la nivelul sondei ultrasonografice, senzori de pozitie magnetica, permitand crearea in timp real de imagini similare, in functie de pozitia si unghiul traductorului comparativ cu volumul de date preluate anterior de la CT sau RM. Astfel, este permisa o mai buna ghidare a procedurilor interventionale, in special a ablatiei cu radiofrecventa, recomanda Adrian Saftoiu, cercetator la Centrul de Cercetare in Gastroenterologie si Hepatologie, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, in articolul pe aceeasi tema publicat in suplimentul Jurnalului Roman de Hepatologie. Procedura permite plasarea exacta a acelor si monitorizarea precisa a tratamentului in ablatia tumorala. Un alt avantaj al tehnicii il constituie expunerea redusa a pacientului la radiatii, gratie inlocuirii, pe parcursul interventiei, a tomografiei computerizate cu ecografia.

Citeste si:  Importanta grasimilor esentiale si raportul optim Omega 6/Omega 3

De asemenea, modulul permite vizualizarea simultana cu CT sau RM cu substanta de contrast, respectiv ecografie cu contrast, garantand astfel delimitarea morfologiei si vascularizatiei leziunilor. Potrivit studiilor, ecografia virtuala si-a dovedit eficacitatea in special pentru procedurile percutane de ablatie cu radiofrecventa a acelor leziuni care nu pot fi vizualizate corespunzator prin folosirea ecografiei clasice.

Citeste si:  APEL UMANITAR: Aflati povestea micutului Robert Vlase!

Concluzionand, cercetatorul recomanda ecografia virtuala in timp real datorita beneficiilor aduse in termeni de crestere a increderii diagnostice, posibilitatea de a compara direct leziunile, monitorizarea precisa a procedurilor interventionale, reducerea expunerii la radiatii si compatibilitatea procedurii imagistice cu multiple moduri ecografice, inclusiv ecografia Doppler si cea cu contrast.

Articol realizat de: biolog Rodica Popescu

Citeste si:  Eliminarea sarii din alimentatie ajuta la mentinerea greutatii

Sursa: Al XIX-lea Congres National de Hepatologie, 10 – 12 septembrie, Bucuresti

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.