fbpx

Nopti linistite, fara sforait

Sforaitul poate parea o problema minora si hilara. Cei care sforaie sunt tinta glumelor. De fapt, sforaitul este o problema grava, care afecteaza nu numai viata celui care sforaie, ci si viata familiei sale. Dupa o noapte alba, urmeaza o zi de somnolenta si capacitate intelectuala redusa, lucruri care influenteaza viata profesionala si sentimentala a celor afectati. Nu putine sunt cuplurile care s-au destramat din cauza acestei probleme aparent banale, sforaitul.

50% din adulti sforaie, in special barbatii peste 50 de ani si persoanele supraponderale.

Zgomotul pe care noi il numim sforait, iar medicii ronhopatie, este provocat de unele parti ale gatului si nasului, in special de palatul moale, care vibreaza atunci cand inspiri si expiri. Cand dormi, muschii care tin deschise caile aeriene se relaxeaza si devin moi. Astfel, caile aeriene se ingusteaza si vibreaza si mai mult.

Toti sforaim atunci cand avem caile nazale congestionate si umflate, iar aerul nu mai are loc suficient sa patrunda. Asta se intampla cand suntem raciti, cand avem o alergie sau o alta boala ce provoaca o congestie nazala.

Dar unele persoane sforaie tot timpul, fara a avea o afectiune respiratorie, cum este o raceala. In acest caz vorbim de ronhopatie cronica. De ce li se intampla unora si altora nu? Pentru ca exista o serie de factori care maresc riscul ronhopatiei cronice. Acestia sunt :

Citeste si:  Cinci sfaturi pentru o cura de slabire eficienta

&nbsp&nbsp&nbsp• Consumul de alcool si somnifere, care relaxeaza si mai mult muschii cailor aeriene.
&nbsp&nbsp&nbsp• Supraponderabilitatea, pentru ca se maresc tesuturile nasului si gatului, ingustandu-se caile aeriene.
&nbsp&nbsp&nbsp• O afectiune ORL, de exemplu polipii nazali si deviatia de sept nazal.
&nbsp&nbsp&nbsp• Fumatul, pentru ca fumatorii au tesuturile nazale inflamate si marite, deci caile aeriene sunt ingustate.
&nbsp&nbsp&nbsp• Pozitia in somn. Sforaie mai mult cei care dorm pe spate, desi este posibil sa sforai si pe burta sau pe o parte.

Cei care sforaie risca mai mult decat ciupituri, coate si gadilaturi din partea „colegilor de pat”. Multi dintrei ei sufera de sindromul de apnee in somn. In acest caz, muschii relaxati ai gatului si nasului blocheaza caile aeriene pentru scurt timp, chiar si de cateva sute de ori pe noapte, impiedicand respiratia si lasand corpul fara oxigen. Asta inseamna ca te trezesti de fiecare data. Pe termen scurt, urmarile sunt usor de banuit: oboseala, somnolenta, nervozitate si riscurile asociate acestora (poti sa adormi la volan sau sa-ti pierzi concentrarea daca ai o meserie periculoasa). Pe termen lung, sindromul de apnee in somn mareste tensiunea arteriala si riscul infarctului sau al accidentului vascular cerebral.

Citeste si:  Tratamentul cu celule susa poate salva bolnavii care au cancer la ficat

Tratamentul ronhopatiei cronice consta, in primul rand, in schimbarea modului de viata cu scopul de a elimina factorii de risc. Ce are de facut, concret, persoana care sforaie:

&nbsp&nbsp&nbsp• Sa renunte la alcool si somnifere. Este vorba in special de alcoolul consumat seara, tarziu, inainte de culcare, cand nu mai are timp sa fie eliminat din organism.

&nbsp&nbsp&nbsp• Sa renunte la fumat sau, cel putin, sa fumeze mai putin seara. Marii fumatori au aproape intotdeauna probleme cu sforaitul.
&nbsp&nbsp&nbsp• Sa piarda kilogramele in exces, sau macar o parte din ele, mai ales daca e vorba de obezitate.
&nbsp&nbsp&nbsp• Sa doarma intr-o pozitie care reduce sforaitul, adica pe o parte. Pentru ca, in somn, nu ne putem controla miscarile, deci ne putem intoarce pe spate fara sa ne dam seama, se poate coase pe bluza de pijama un saculet in care s-a pus o minge de tenis. Astfel, disconfortul resimtit va face persoana respectiva sa se intoarca imediat pe o parte sau pe burta.
&nbsp&nbsp&nbsp• Sa doarma cu capul cat mai sus. Poate folosi o perna mai mare sau mai multe perne mici.
&nbsp&nbsp&nbsp• Sa reduca pe cat posibil congestia nazala. Poate face inhalari de abur, folosind o sauna faciala sau baia de abur clasica, adica apa incalzita intr-o oala.

Citeste si:  Maladia Parkinson

Daca toate aceste metode combinate nu dau roade, este indicat controlul medical, care va stabili daca exista o afectiune ORL care sa impiedice respiratia corecta. Poate fi vorba de polipoza sau o deviatie de sept. In asemenea cazuri, repararea defectului ar trebui sa duca la incetarea sforaitului. Exista tratamente chirurgicale, clasice sau cu laser si pentru cei care sforaie fara a avea o afectiune ORL propriu-zisa. Chirurgul poate sa indeparteze excesul de tesut al cailor aeriene, sa taie „omusorul” (uvulopalatoplastie, uvulopalatofaringoplastie).

Cei care se tem de interventiile atat de invazive pot incerca tratamentele mai mult sau mai putin naturale disponibile in farmacii. Benzile nazale, spray-urile si alte remedii asemanatoare pot usura sforaitul la unele persoane, dar trebuie incercate mai multe dintre ele pentru a vedea care este combinatia care functioneaza.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.