Nu traversati strada ascultand muzica la casti!

Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Alabama din Birmingham (Marea Britanie) arata ca ascultatul muzicii la casti in timpul traversarii strazii ne pune intr-un mai mare pericol chiar si decat vorbitul la telefon sau scrierea unui mesaj-text.

„Atunci cand traversam strada, creierul nostru trebuie sa proceseze o cantitate semnificativa de informatii”, explica dr. David Schwebel, director al Laboratorului de Siguranta a Tinerilor din cadrul universitatii. „Cat de repede circula masina care vine din stanga, la ce distanta se afla, accelereaza ori decelereaza – creierul raspunde la toate aceste intrebari; la fel si pentru masina care vine din dreapta. Pe langa acestea, luam in calcul latimea drumului, ritmul cu care traversam si nu numai”, completeaza el.

Citeste si:  Stop respiratiei urat mirositoare

Analizand 125 de studenti in timp ce traversau strada, cu sau fara alte distractii precum vorbitul la telefon, scrierea unui mesaj-text si ascultatul muzicii la casti, cercetatorul a aratat ca persoanele care vorbeau la telefon in timpul traversarii strazii prezentau un risc dublu de a fi loviti de o masina comparativ cu cei care traversau fara sa fie distrasi. Riscul se dubla inca o data la persoanele care scriau un mesaj-text, cu 25% dintre ei fiind in pericol de accident.

Citeste si:  Detoxifiere placuta!

Surprinzator insa, cele mai vulnerabile erau persoanele care ascultau muzica la casti – una din trei persoane care asculta muzica risca sa fie lovita de o masina in timp ce traverseaza strada. „Aceasta se intampla deoarece auzul nu se concentreaza pe trafic, ci pe muzica. Poate mai evident decat pana acum, auzul este la fel de important pentru siguranta pietonului ca vazul”, concluzioneaza Schwebel.

Citeste si:  Micutii incep scoala: cum sa-i mentinem sanatosi?

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.