Numarul obezilor s-a dublat in ultimii 30 de ani

Please select a featured image for your post

Prevalenta obezitatii s-a dublat aproape in ultimii 30 de ani in lume, afectand circa 500 de milioane de adulti, mai mult pe femei decat pe barbati, „centrul de greutate” al acestora printre tarile bogate fiind in SUA, informeaza un studiu stiintific canadiano-britanic, citat de AFP.

Excesul de greutate este atins cand indicele de masa corporala (IMC, raportul intre la greutate si patratul taliei in metri) depaseste 25, obezitatea – cand el ajunge la 30. La 35 se poate vorbi despre obezitate severa.

Citeste si:  Cele mai sanatoase alimente pentru inima

In 28 de ani, IMC a crescut la fel atat la barbati, cat si la femei. In lume, 1.460 miliard de adulti sunt supraponderali, iar prevalenta obezitatii s-a cvasidublat, ajungand la 205 milioane de barbati si la 297 milioane de femei, adica 9,8 % dintre barbati si 13,8% dintre femei.

Intre tarile bogate, SUA – cu o crestere importanta din 1980 – detin pozitia intai cu un IMC de 28, in timp ce Japonia are IMC cel mai redus. Femeile din Bangladesh sunt cele mai slabe in lume, ca si barbatii din RD Congo.

Citeste si:  Proprietatile curative ale otetului de mere

Caz unic in Europa occidentala si rar in panorama mondiala, IMC a scazut in 28 de ani la femeile din Italia, in timp ce el a crescut foarte putin in Belgia, Finlanda si Franta.

Femeile din Elvetia sunt cele mai subtiri din Europa, urmate de cele din Franta si Italia. La barbati, francezii sunt cei mai slabi in Europa.

Citeste si:  Tromboflebita se trateaza

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.