fbpx

Nutritia ortomoleculara – protejati-va de gripa porcina (A/H1N1) si cea sezoniera

Imunoterapia nutritionala ortomoleculara este cea mai naturala, fiziologica si „prietenoasa” metoda de imunomodulare. Se realizeaza in urma optimizarii functionalitatii sistemului imun ca urmare a restabilirii echilibrului sau micronutritional specific.

Imunomodularea pe aceasta cale rezida in utilizarea in mod singular sau asociat (eu sunt adeptul celui asociat) a doua tipuri de alimente: alimentele functionale si suplimentele dietetice speciale (suplimente nutritionale ortomoleculare). Daca primele au rolul de a corecta pe cat posibil compozitia macro si micronutritionala a regimului alimentar, ultimele (suplimentele destinate dietelor speciale) au rolul imposibil de inlocuit de a corecta atat compozitia regimului alimentar cit mai ales al carentelor micronutritionale anterioare ale organismului, iar in cazul de fata, in mod particular ale sistemului imun.[…]

Inainte de toate, indiferent de metoda de imunostimiulare pe care o veti aborda, trebuie sa va atrag atentia ca in perioadele anului in care conditiile mediului permit dezvoltarea usoara a infectiilor respiratorii virale, este necesara o minima modificare a stilului de viata, schimbare care va contribui la ramforsarea capacitatilor imunitare ale organismului. Ma afiliez, sub rezerva unor mici modificari, la indicatiile date de Jose Manuel Llorente (Presedintele Societatii Spaniole de Nutritie Ortomoleculara) care, in revista Discovery Salud din octombrie 2009, propune:

Odihna regulata cu accent pe somnul nocturn (mai ales in cazul barbatilor);
Hidratare importanta;
Introducerea zilnica, la jumatatea distantelor dintre cele trei mese principale ale zilei a 2 – 3 ingestii de cate 50 de ml din sucurile de legume enumerate la alimentele functionale. Este de preferat ca legumele sa fie de provenienta bio/organica (pesticidele, insecticidele, fortatorii de crestere si antifungicele – substante care impiedica alterarea rapida – existente in compozitia celor non bio sunt compusi chimici cu actiune reputata in deteriorarea imunitatii) iar sucurile obtinute sa fie supuse partial fermentatiei sub actiunea microorganismului L. Acidophillus. In farmaciile si magazinele naturiste de calitate sau in magazinele online de profil, mai rafinate se gasesc doua produse de foarte inalta calitate ce indeplinesc dezideratele propuse. Primul se numeste B-AKTIV de 750ml si contine sucuri presate la rece si supuse partial fermentatiei lactice din sfecla rosie, morcov, varza, cartof, ridichii, toate certificate biologic (Bio). Cel de-al doilea se numeste GEMUSE de 750 ml si contine sucuri presate la rece si supuse partial fermentatiei lactice din rosie, morcov, castraveti, telina, varza, ceapa, lamaie, marar, busuioc, leustean, patrunjel, toate certificate biologic (Bio);
Evitarea alcoolului, grasimilor saturate, zaharurilor rafinate si a excesului de sare;
Eliminarea lactatelor (de mare importanta in foarte multe cazuri!);
Reluarea alimentatiei nu trebuie fortata la persoanele deja bolnave de viroze respiratorii, care prezinta si o diminuare marcanta a apetitului. In aceste cazuri, pentru 2 – 3 zile se recurge la cantitati suplimentae din sucurile de legume descrise mai sus (sau supe in lipsa acestora) pana are loc restabilirea apetitului.

Care sunt alimentele ce trebuiesc introduse in obiceiurile alimentare ale acestei perioade? Astfel, in ordinea crescatoare a importantei lor si a frecventei cu care trebuiesc utilizate avem:

Uleiurile vegetale obtinute prin presarea la rece (minim 25 – 30ml zilnic) precum si pestii marini grasi (minimum o masa la 3 – 4 zile). Ambele alimente contin micronutrienti ce participa la formarea anticorpilor si la ramforsarea imunitatii.
Usturoiul, ceapa, prazul, varza, ridichiile sunt legume ce contin substante cu actiune antibiotica, bronhodilatatoare, mucolitica si expectorante. Trebuie utilizate la 2 – 3 zile.
Drojdie proaspata de bere (cate 1/4 – 1/2 lingurita zilnic, daca nu produce balonari) sau, mai indicat si de nenumarate ori mai eficient atat ca efect imunomodulator cat si ca proprietati anti – aging (anti-imbatranire) pe termen indelungat, sucul de grau verde incoltit asociat cu Spirulina. In farmaciile / magazinele naturiste / Bio shop-uri, etc. precum si in cele online mai rafinate gasiti un preparat german excelent, denumit WEIZENGRAS, de obicei in sticle de 750ml si care contine: suc de grau verde incoltit bogat in clorofila, spirulina, extract de ceai verde, suc de lamaie si de agava. Se utilizeaza cate 75 – 100 ml/zi, dimineata, pe stomacul gol, minimum 6 luni pe an.
Sucuri mama de rodie, de afine salbatice sau mai ales din celebrul fruct de goji. Aceste sucuri mama, obtinute prin zdrobirea si presarea fructelor mentionate, se utilizeaza in cantitati foarte mici, de circa 30 ml/zi. Produsele comerciale, de o calitate fara repros le gasiti in farmacii / magazine naturiste / Bio shop-uri, in flacoane de 330ml sub denumirile de GRANATAPFEL, HEIDELBEERE respectiv GOJI.
Cocktail-uri din sucurile urmatoarelor legume: rosii, morcovi, castraveti, telina, sfecla rosie, cartof, ridichii, ceapa, varza, marar, leustean, busuioc, patrunjel, lamaie, obtinute numai prin presare la rece din legume bio (daca este posibil) si supuse fermentatiei lactice. Vedeti in farmacii / magazine naturiste / Bio shop-uri preparatele B-AKTIV si GEMUSE de 750ml.

Citeste si:  Barbatilor le place sa manance carne, iar femeilor, fructe si legume

In cazul in care utilizarea acestui tip de alimentatie cu proprietati functionale asupra sistemului imunitar, va pare greoaie ori costisitoare, aveti posibilitatea sa recurgeti la unul sau mai multe suplimente dietetice speciale (suplimente nutritionale ortomoleculare) care sunt mai ieftine, mai usor de manipulat si administrat (se utilizeaza ca si un medicament) si se gasesc in majoritatea farmaciilor mai cu pretentii.

Care sunt grupurile de micronutrienti ce sunt obligatoriu a fi continute de un supliment alimentar ortomolecular de buna calitate, destinat imbunatatirii imunitatii antivirale? Astfel:

Aminoacizii precum: NAC (N – acetilcisteina), Arginina, Glicina, DMG (Dimetilglicina), Betaina (Trimetilglicina) si Glutamina – participa in masura variabila la imbunatatirea imunitatii antivirale prin: cresterea activitatii limfocitelor Nk si T, a macrofagelor si neutrofilelor. Totodata imbunatatesc productia de anticorpi si au efect antioxidant (cresc nivelul de Glutation si Oxid Nitric) compusi care inhiba propagarea intre celule a virusurilor.
Antioxidantii precum: acidul malic, acidul fumaric, carotenii, betacarotenii, bioflavonoidele, antocianozidele, vitaminele C si E – participa la imbunatatirea imunitatii antivirale prin neutralizarea SOR (Speciilor Reative de Oxigen = Radicalilor Liberi) ce au rol, certificat prin multiple cercetari stiintifice, in deprimarea apararii naturale a organismului.
Oligoelementele precum: sSeleniul, germaniul, cuprul, fierul si in mod deosebit zincul – au actiune antioxidanta si imbunatatesc imunitatea antivirala prin actiune sa catalitica, de coenzime in sinteze imunoglobulinelor. Un interes cu totul deosebit trebuie acordat zincului, considerat un potent antiviral prin actiunea sa de crestere a rezistentei antivirale si de stimulare a activitatii timusului.
Probioticelor directe sau indirecte (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteriile, Arabinogalactamii etc.) le-au fost descrise moderate proprietati imunomodulatoare prin cresterea activitatii placilor Peyer („amigdalele intestinale”) fara insa sa produca un sindrom inflamator sistemic.
Vitaminele din grupul B si mai ales Vitamina B5 (pantotenatul de calciu), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina B9 (acidul folic), Vitamina B12 (ciancobalamina) imbunatatesc imunitatea antivirala, starea generala a pacientului precum si, in asociere cu Vitamina A sau Betacarotenii, integritatea mucoaselor ce au rol important in protectia impotriva penetrarii virale in organism. Aceste vitamine optimizeaza sinteza anticorpilor, a limfocitelor CD4, a eritrocitelor si hemoglobinei, previn ulceratiile bucale si ale altor mucoase, au actiune antianemica si de crestere a apetitului, revitalizanta si de optimizare a functionarii sistemului nervos.
Anumite vegetale si mai ales extracte vegetale precum: sucurile presate la rece din graul verde incoltit si din spirulina, mentholul si eucaliptholul (uleiuri volatile extrase din menta respectiv eucalipt), extractul de ceai verde (numai cele bogate in Epigalocatequin 3- Gallate – cateqina antioxidanta cu eficienta demonstrata impotriva virusurilor si celulelor canceroase) si mai ales acidul glicirhizinic (compus rar, extras in cantitati relativ mici din radacina lemnului dulce) care este o molecula cu puternica actiune antioxidanta, antiinflamatorie, antiulceroasa si cu potential antiviral multiplu (inclusiv pentru virusurile HIV, Hepatitice, mononucleozic, citomegalovirus, herpetice, papilloma, SARS precum si gripale A si B). Totodata acest compus stimuleaza puternic sinteza de interferon a organismului, blocand sau reducand replicarea virala.

Citeste si:  Distonia cu declansare rapida

Articol realizat de: Dr. Albu Horatiu, Presedinte al „Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara” si Consilier Medical la Departamentul Stiintific al Laboratoarelor farmaceutice spaniole Catalysis s.l, – Madrid. Cititi articolul complet in Revista Online de Medicina Materno-Fetala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.