fbpx

O copilarie fericita inseamna o viata adulta mai buna

Potrivit unui studiu recent, o copilarie si o adolescenta marcate de experiente pozitive si multumire reprezinta fundamentul pentru implinire si fericire la varsta adulta. Desi multe se cunosc despre legatura dintre necazurile din copilarie si problemele mintale aparute la maturitate, studiul realizat de oamenii de stiinta ai Universitatii Cambridge (Marea Britanie) este primul care dovedeste ca si experientele pozitive au consecinte pe termen lung, la fel de importante, asupra viitorului adult.

Analizand date provenind de la aproximativ 2.800 de copii, oamenii de stiinta au evaluat legaturile dintre starea emotionala din copilarie si diferitele aspecte ale vietii socio-profesionale pe care o avem la maturitate. In prima etapa a cercetarii, oamenii de stiinta au cerut profesorilor sa evalueze experientele traite de elevii lor ca fiind „pozitive” sau „negative”, luand in calcul mai multi factori, precum „popularitatea de care se bucura copilul din partea colegilor sai”, „frecventa situatiilor in care se simte multumit si fericit”, „usurinta cu care leaga prietenii” si „nivelul de energie de care copilul da dovada”. In plus, profesorii au evaluat, pe o scala data, problemele de conduita (cum ar fi neastamparul, incapacitatea de concentrare a atentiei, mintitul etc.) si problemele emotionale (anxietate, teama, neincrederea de sine etc.) ale elevilor.

Citeste si:  Folosirea excesiva a telefonului mobil dauneaza coloanei vertebrale

Cateva decenii mai tarziu, oamenii de stiinta au evaluat starea de bine a aceluiasi grup, urmarind criterii precum sanatatea mintala, implicarea in munca, calitatea relatiilor umane si a activitatilor sociale. Acestia au descoperit ca acei copii care au fost evaluati ca avand experiente „pozitive” in copilarie si adolescenta, erau semnificativ mai inclinati decat ceilalti sa-si considere viata de adult ca fiind buna si foarte buna, atat din punct de vedere profesional, cat si din cel al relatiilor cu familia si prietenii. In plus, copiii „fericiti” prezentau un risc mai scazut cu 60% de a dezvolta tulburari mintale pe parcursul vietii.

Citeste si:  Alimente permise diabeticilor

In ceea ce priveste relatiile de cuplu, rezultatele au fost surprinzatoare. Aparent, cu cat participantii erau considerati ca fiind mai fericiti in copilarie si adolescenta, cu atat existau sanse mai mari ca ei sa divorteze la varsta adulta. Un posibil factor sugerat de oamenii de stiinta este acela ca oamenii mai fericiti au o mai mare stima si incredere de sine, ceea ce le permite sa iasa mai usor din relatii amoroase care nu functioneaza sau ii lezeaza emotional.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.