Oamenii Deltei au nevoie de servicii medicale reale!

Concluziile raportului Delta Warning Report, 2012 – „Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si GlaxoSmithKline (GSK) Romania au lansat raportul “Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”, care centralizeaza problemele de sanatate cu care se confrunta comunitatile deltaice. Peste 80% din totalul tinerilor intre 3 si 15 ani care locuiesc in zece localitati izolate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au beneficiat de servicii de asistenta medicala primara si de o campanie de educatie pentru sanatate. Raportul evidentiaza nevoia de servicii medicale in Delta Dunarii.

Aproape 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale au fost diagnosticati ca avand probleme de sanatate. Dintre acestia, 52% au o igiena orala deficitara si au carii dentare netratate. Bolile parazitare reprezinta o alta problema de sanatate, 17% dintre copiii examinati sufera de parazitoza intestinala. Rezultatul recoltarii exudatului faringian a fost pozitiv in cazul a 42% dintre prescolari. Caracteristicile de mediu ale zonei, specificul alimentatiei si lipsa accesului la apa potabila sunt factori favorizanti ai patologiilor inregistrate. Lipsa educatiei pentru sanatate, atat la nivelul parintilor, cat si al copiilor, potenteaza expunerea la aceste afectiuni.

Citeste si:  Sucurile de fructe ne apara organismul de bolile cronice

Alte concluzii ale studiului semnaleaza problemele de infrastructura: de transport, medicala si tehnico-edilitara. Accesul medicilor la pacienti este deosebit de dificil: distantele sunt mari si lipsesc mijloacele de transport. Acolo unde exista, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apa curenta si adesea nici apa potabila in gospodarii. Situatia este agravata de saracie si lipsa asigurarilor medicale a unei parti a populatiei.

Principalele recomandari ale raportului sunt:

Rezolvarea problemelor privind infrastructura de transport si infrastructura tehnico-edilitara;
Includerea unui capitol special in Proiectul noii Legi a Sanatatii, referitor la asistenta medicala pentru zonele izolate/defavorizate, cu accent pe Delta Dunarii;
Mobilizarea de fonduri publice si private pentru dotarea centrelor de permanenta si a cabinetelor medicale;
Dezvoltarea unei retele de puncte medicale in fiecare sat, completate de vizite periodice ale unor caravane medicale de specialitate si dezvoltarea serviciului de urgenta, adaptat conditiilor zonei;
Stimularea prezentei personalului medical in zonele izolate;
Derularea unor campanii de informare si educatie pentru sanatate privind riscurile asociate traiului in zona Delta Dunarii;
Redefinirea criteriilor de includere in programe de asistenta sociala si medicala in cazul locuitorilor din zonele defavorizate.

Citeste si:  Durerea de coloana vertebrala - mijloace noi si eficiente de combatere

„Am desfasurat proiectul acesta pentru ca sanatatea mediului nu exista fara sanatatea oamenilor, iar copiii sunt viitorul Deltei Dunarii! Pentru unii dintre ei, consultatia medicala din aceasta iarna a fost prima din viata lor. Educatia pentru sanatate in scopul preventiei medicale poate fi sansa la o viata mai buna oferita acestor oameni. Am invitat la masa rotunda autoritatile responsabile, pe care le rugam sa aprecieze statisticile si recomandarile puse la dispozitie prin intermediul acestui raport si sa inteleaga ca accesul la serviciile medicale nu este un lux”, spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

„GlaxoSmithKline (GSK) este in Romania de peste 20 de ani, timp in care ne-a preocupat continuu imbunatatirea starii de sanatate a romanilor, de unde si dorinta noastra de a sustine proiecte in sanatate si educatie in sanatate. Si pentru ca statisticile privind speranta de viata in Romania sunt ingrijoratoare – tara noastra ocupand ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, toate actiunile pe care le sustinem – si inclusiv proiectul pe care il desfasuram din noiembrie anul trecut alaturi de partenerii nostri de la Salvati Dunarea si Delta – rezulta din preocuparea noastra de a sprijini cauzele cele mai grave, chiar daca asta inseamna sa ajungem in zonele cele mai izolate sau sarace ale tarii, acolo unde este o mare nevoie de ajutor”, a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK Romania.

Citeste si:  Consumul de lapte in cantitati mari poate dauna sanatatii

Proiectul este derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta cu sustinerea GSK Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Primariile comunelor C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc si Sfantu Gheorghe si scolile din localitatile C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Gorgova, Partizani, Chilia Veche, Maliuc si Sfantu Gheorghe. Proiectul a fost posibil prin implicarea voluntara a 14 studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, membri ai Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti, organizatori ai proiectului „Impreuna pentru Sanatatea Rurala”.

Sursa: Asociatia Salvati Dunarea si Delta si GlaxoSmithKline (GSK) Romania


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.