fbpx

Oamenii de stiinta creeaza mana artificiala care poate simti!

Please select a featured image for your post

Dispozitivul, denumit „SmartHand”(Mana Inteligenta), se aseamana cu o mana reala ca si functii, sensibilitate si aspect. Proteza este o noua inventie a cercetatorilor de la Universitatea Tel Aviv.

Yosi Shacham-Diamand, de la Departamentul Tehnic al Universitatii Tel Aviv, impreuna cu o echipa de oameni de stiinta din Uniunea Europeana, a conectata cu success mana artificiala la terminatiile nervoase existente ale unui brat sectionat.

Robin af Ekenstam din Suedia, primul subiect uman al proiectului, pe langa fatul ca a avut capacitatea de a efectua sarcini extreme de dificile, cum ar fi mancatul si scrisul, a declarat ca si-a recapatat de asemenea si sensibilitatea degetelor. Pe scurt, Shacham-Diamand si echipa sa au conectat fara problem mintea lui Ekenstam la proteza sa „SmartHand”.

Citeste si:  Rodie si susan

Contributia lui Shacham-Diamand la proiect (la care Universitatea Tel Aviv a colaborat cu Universitatea Lund din Suedia) este interfata dintre centrii nervosi ai organismului viu si sistemul electronic al dispozitivului.

„La capatul unui membru sectionat raman terminatii nervoase in stare buna. Echipa noastra construieste interfata dintre dispozitiv si nervii de la nivelul bratului, coroborand neurostiinta cognitiva cu tehnologiile informationale”, declara cercetatorul.

Citeste si:  Nanosferele - tehnologie revolutionara in tratarea leziunilor maduvei spinale

„La capatul unui membru sectionat raman terminatii nervoase in stare buna. Echipa noastra construieste interfata dintre dispozitiv si nervii de la nivelul bratului, corobarand neurostiinta cognitive cu tehnologiile informationale”, declara cercetatorul.

„Dupa doar cateva stadii de pregatire, acesta isi exploateaza mana artificiala ca si cum i-ar fi proprie. I-am incorporat si senzori tactili, astfel incat transferul de informatii se realizeaza in ambele sensuri. Acestia ii permit dlui Ekenstam sa efectueze sarcini dificile, precum mancatul si scrisul”, relateaza Shacham-Diamand.

Citeste si:  Un arbust otravitor ar putea detine solutia impotriva durerii
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.