Obezitatea ar putea fi ereditara, din cauza unui dezechilibru lipidic

Mancatul excesiv in combinatie cu un aport gresit de grasimi din alimentatie pot face ca obezitatea sa se transmita din generatie in generatie, se arata intr-un nou studiu realizat in Franta. Acizii grasi polinesaturati omega-6 si omega-3 sunt esentiali pentru sanatate, insa cantitati prea mari din primul si insuficiente din cel de-al doilea pot provoca dezechilibre severe in organismul noilor generatii.

In ultimele patru decenii, raportul dintre consumul de omega-6 si omega-3 s-a modificat, in dieta occidentala tipica, de la o valoare optima de 5:1 la 15:1, in mare parte a Europei, sau la 40:1, in Statele Unite. Spre exemplu, in laptele matern al femeilor din America, raportul mediu intre cele doua tipuri de acizi grasi a crescut de la 6:1 la 18:1, in favoarea omega-6.

Citeste si:  Cum prevenim vaginita?

„Acest studiu este primul care analizeaza o crestere trans-generationala a incidentei obezitatii in legatura cu consumul de acizi grasi omega”, a explicat Gerard Ailhaud, autor al studiului si biochimist in cadrul Universitatii din Nice.

Studiul sugereaza, de asemenea, ca incidenta obezitatii in interiorul familiile – desi nu de cauza genetica – ar putea sa nu fie in totalitate o consecinta a factorilor externi. Legatura dintre dezechilibrul acizilor grasi omega si obezitate „este probabil epigenetica”, a explicat Ailhaud, referindu-se la procesul complex care este implicat in transformarea informatiei genetice in activitate chimica.

Citeste si:  Pe 27 septembrie, vino la cross si pune-ti inima la treaba!

In cadrul experimentului, cobaii au fost hraniti cu o dieta continand 35% grasimi si acelasi raport omega-6/omega-3 care este remarcat astazi in tarile dezvoltate. Rezultatul a fost acela ca nou-nascutii aveau o greutate din ce in ce mai mare, cu fiecare generatie. De asemenea, rozatoarele au dezvoltat rezistenta la insulina, un simptom caracteristic diabetului de tip II.

Citeste si:  Parteneriat strategic intre Acumen Integrat si A&D Consulting & Logistic System pentru Conferinta Management Performant in Institutiile Medicale din Romania in 2012

Sursa: AFP


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.